Alegeri parlamentare 11 iulie: TOP 10 candidați milionari în lei

Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT” a realizat o analizez a listelor de candidați din prisma mai multor factori: gen, vârstă, reprezentarea urban-rural, regională și administrativ-teritorială, venitul mediu declarat, experiența politică, și traseismul politic.

Spre exemplu,  la capitolul experienței politice și traseismului, 441 de candidați (sau 25%) au participat în scrutinele electorale precedente, începând cu anul 1994. Cei mai mulți candidați experimentați în campaniile electorale sunt pe lista BeCS (90 de persoane). Unicul concurent electoral, pe lista căruia toți candidații sunt la prima lor cursă electorală este – Partidul ”NOI”. 188 de candidați participă în alegeri fără a fi membri de partid.

Din numărul total de 1790 de candidați, 161 au candidat pe listele a cel puțin două partide diferite (nu se are în vedere reformarea partidului sau fuziunea cu alte partide). Cei mai mulți candidați traseiști se află pe listele Alianței pentru Unirea Românilor (25 candidați), Partidului ”Șor” (19 candidați) și BeCS (16 candidați). Două formațiuni politice – Partidul Regiunilor din Moldova și Partidul ”NOI” nu au nici-un candidat traseist, Partidul ”NOI” fiind la primul lor scrutin electoral.

Din punct de vedere al bunăstării candidaților, venitul mediu lunar pentru toți candidații înscriși în cursa electorală este de 17,100 MDL. Zero venituri pentru ultimii doi ani au declarat 264 de candidați.

Cei mai mulți candidați fără venituri – 47 (sau 89%) apar pe lista Partidului ”NOI”, care are și cel mai modest venit mediu per candidat – de 1022 MDL.

Cei mai înstăriți candidați se află pe lista PAS; venitul mediu per candidat PAS este de 35607 MDL.

În cazul a 158 de candidați venitul pentru ultimii doi ani depășește 1 000 000 MDL (mai mult de 2000 euro pe lună).

TOP 10 candidați milionari în lei:

Din cei 23 de concurenți electorali, 17 participă în scrutinul parlamentar cu un program/ofertă electorală structurată, iar 8 concurenți fără a avea un program electoral clar. Din cei 17 concurenți electorali, 6 promovează o ofertă electorală succintă, de 1 – 2 pagini. Este vorba de PACE, Partidul Șor, PUN, AUR,
Partidul “Patrioții Moldovei” și Partidul “Noua Opțiune Istorică”.

Cele mai voluminoase și bine-structurate programe le au:
1. Congresului Civic – 68 de pagini (https://bit.ly/CongresulCivic);
2. PAS (https://bit.ly/PartidulPAS) – 45 de pagini;
3. BeCS (https://bit.ly/ComunistiSocialisti) – 44 pagini.

Articole similare
Comentarii