Alegerile în cadrul secțiilor de votare din diaspora: Precizările Ministerului de Externe de la Chișinău

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a luat act de hotărârea Comisiei Electorale Centrale privind organizarea a 139 secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și conform atribuțiilor stabilite va dispune măsurile necesare în vederea asigurării dreptului constituțional la vot în condiții de siguranță, cu respectarea normelor sanitare și de ordine publică în țările de reședință, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

 Reiterând poziția principială a instituțiilor serviciului diplomatic privind abținerea de la comentarea declarațiilor politice, pentru informarea corectă a opiniei publice și urmare a multiplelor solicitări recepționate în adresa MAEIE și a misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de la instituțiile media naționale, reprezentanților diasporei și ai organizațiilor care asigură monitorizarea organizării votului în străinătate, Biroul de presă emite următoarele precizări.

Propunerea inițială din 25 mai 2021 de organizare a celor 191 de secții de votare în străinătate este rezultatul consultării de către ambasadele Republicii Moldova a comunităților de cetățeni din afara țării, precum și discuțiilor MAEIE cu reprezentanții societății civile. De asemenea, în spiritul art. 31 alin. (3) din Codul Electoral, ministerul de externe examinat favorabil pe 4 iunie curent, demersul înaintat în aceeași zi de către Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 162 de secții de votare.

Citește și:

Votul din diaspora din nou îngrădit. Ce soluții ar fi

În cadrul avizului prealabil, ministerul a informat autoritatea electorală că toată misiunile diplomatice au notificat în timp util autoritățile statelor de acreditare despre organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și intenția de a deschide secții de votare pe teritoriul acestora.

Din punct de vedere logistic, capacitățile serviciului diplomatic pentru desemnarea președinților în cadrul birourilor secțiilor de votare din străinătate constituie 186 funcționari acreditați peste hotare (inclusiv diplomați specializați, reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serviciului de Informații și Securitate, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului Vamal), precum și circa 60 funcționari din aparatul central al ministerului.

De notat, că în cadrul ultimului exercițiu electoral, în calitate de președinți ai birourilor secțiilor de votare au participat circa 113 funcționari ai serviciului diplomatic și în premieră 26 funcționari electorali din diasporă.

Astfel, ministerul a luat act de lista propusă de Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 162 de secții de votare și a confirmat că dispune de capacitățile logistice necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, inclusiv conform propunerilor inițiale transmise pe 25 mai 2021, adică 191 de secții de votare. Hotărârea adoptată în ședința extraordinară din 5 iunie de către Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 139 de secții de votare în străinătate nu a fost avizată în prealabil de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

La final, MAEIE invită reprezentanții diasporei în străinătate care au manifestat interes pentru a oferi asistență ambasadelor și autorităților în țările unde vor fi constituite secțiile de votare, să devină voluntari pentru a ajuta în gestionarea organizată a fluxurilor de votanți. Persoanele interesate urmează să expedieze un email de intenție în adresa misiunii diplomatice din țara de reședință. Lista ambasadelor Republicii Moldova în străinătate și coordonatele de contact poate fi consultată în compartimentul „Misiuni diplomatice și oficii consulare ale Republicii Moldova” pe site-ul MAEIE.

Articole similare
Comentarii