Ambasadorul UE în R. Moldova către premierul Pavel Filip: Chișinăuenii au fost privați de primarul ales democratic pe 3 iunie

1

Ambasadorul Uniunii Europene și ambasadorii statelor membre UE la Chișinău s-au întâlnit astăzi cu Prim Ministrul Pavel Filip si membri ai guvernului pentru a-i informa asupra poziției UE după ce alegerile pentru primăria Chișinău au fost invalidate.

Într-un comunicat de presă al Delegației UE la Chișinău se arată că ambasadorii europeni au reiterat mesajele transmise de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Apărare, Federica Mogherini și Comisarul pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, în declarația lor comună, precum și îngrijorările prezente în capitalele statelor membre provocate de faptul că decizia de invalidare și modalitatea cum a fost luată privează cetățenii Chișinăului de primarul ales democratic la data de 3 iunie 2018.

Asemenea decizii subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului așa cum a fost subliniat și de Parlamentul European în Rezoluția adoptată la 5 iulie privind Republica Moldova. Cu aceasta ocazie, a fost subliniata necesitatea ca autoritățile Republicii Moldova să găsească modalități democratice de a soluționa această situație fără precedent, precizează Delegația UE la Chișinău.

De asemnea, au fost reamintite așteptările Uniunii Europene că autoritățile Republicii Moldova vor garanta independența justiției, conform angajamentelor internaționale asumate, drept unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și un aspect îndelung așteptat de către cetățenii Republicii Moldova.

UE și statele membre vor continua să urmărească cu foarte mare atenție procesul de reforme și funcționarea instituțiilor statului în Republica Moldova și implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE, care are scopul de a îmbunătăți viața cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, a fost reamintit anunțul Comisiei Europene că, până la îndeplinirea precondițiilor politice legate de democrație, statul de drept și drepturile omului, plata primei tranșe din Asistența Macrofinanciară rămâne suspendată.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.
error: Content is protected !!