Apelul avocatului Eduard Digore către cei care au avut de suferit de pe urma sistemului de justiție din Moldova

Avocatul Eduard Digore vine cu un apel către” cei care au suferit pe urma injustitiei si nedreptatii, carora li s-a preluat business-ul, proprietatile, libertatea, au fost urmariti si judecati pe nedrept, li s-au fabricat dosare la comanda, catre jurnalisti, avocati, liderilor de opinie, societate civila si simpli cetateni” să iasă la proteste și să ceară independență pentru instituțiile statului capturate.

Iată ce scrie avocatul pe rețelele de socializare:

“Cum ne aparam drepturile si valorile noastre?

De ce Poporul trebuie sa-si traseze propria dezvoltare, chiar in afara politicului?

A venit momentul sa discutam despre Cultura protestelor! Despre Renasterea natiunii! Aici si acum trebuie sa spunem pasul.

Toti la manifestatie impotriva celor care conduc si controleaza institutiile capturate!

Ne amintim cu totii protestele ultimilor ani din Romania. Au impresionat o lume intreaga. Cred ca in acest mod criticii Romaniei si romanilor au cunoscut foarte bine ce fel de popor este romanul. Consider ca Romania a evoluat foarte mult la capitolul responsabilitatii si trezirii natiunii. A inceput putin cate putin sa creasca masa critica, iar oamenii sa-si ia in maini propria soarta. Ca sa conchidem, putem spune cu tarie, ca daca nu erau iesirile si protestele in strada, Romania nu scapa nici astazi de fenomenul Dragnea si aliatii sai.

Regimul condus pana nu demult in Romania era in stransa legatura si indisolubila cu cel din Moldova. De fapt, era o chestie si un mod de guvernare oligarhica dezvoltata la nivel regional.

In Republica Moldova in schimb, inca nu avem nascut acel spirit al responsabilitatii civice, al asumarii raspunderii directe asupra tot ce se intampla in Tara.

Noi, astazi asteptam sa nasca idei din gura politicului. Dar politicienii sunt trecatori, guvernele vin si se duc, unii mai patrioti, altii mai putin. Cautam de fiecare data “Tatucul” sa ne spuna, sa ne biciuiasca, sa ne organizeze si ordoneze.

Haideti sa o luam asa, cu considerente foarte simple:
Poporul isi doreste ca sa fie scosi afara functionarasii din cateva institutii cheie ale statului, cele capturate, privatizate, cooptate propriilor interese sau de grup? Oare notiunea de “Stat capturat” si “institutii de stat capturate” ni se pare ceva usurel, neimportant, nesemnificativ sau de neluat in considerare? Poate nu realizam importanta lucrurilor si momentelor pe care le traim?

Cred ca este momentul sa aratam ceva, sa probam ca nu suntem ratati, ca suntem luptatori pentru valorile europene, ca ne pasa de soarta noastra si a generatiilor viitoare. Astazi, nu maine, trebuie sa ne aparam valorile cum putem, inclusiv prin iesirea in strada.

Poporul trebuie sa-si elibereze institutiile capturate, si anume: Curtea Constitutionala, Procuratura (nu doar procurorul general, ci si celelalte – PCCOCS, Procuratura Anticoruptie, Procuratura Municipala), CSM, CSP, Serviciul Vamal si Fiscal s.a.

Noi, Poporul trebuie sa insistam ca sa fie desfasurate anchete si proceduri de audit independente asupra activitatii ultimilor ani a acestor institutii.

Nu trebuie, ca printr-o abordare simplista, sa ne limitam doar la eliberarea din functii a anumitor persoane. Trebuie cercetat tot ce s-a intamplat, care au fost schemele dupa care actionau, persoanele si ierarhiile implicate, masurile care se impun si anchetarea responsabililor.

O justitie independenta va trebui sa le asigure tuturor procese obiective si impartiale, cu garantarea dreptului la aparare, accesul liber la justitie si tribunal independent. Cu siguranta ca se vor impune niste sanctiuni si pedepse exemplare, astfel incat aceasta generatie, dar si viitoarele, sa inteleaga ca astfel nu se poate.

Drag Popor, Esti gata maria ta sa-ti aperi drepturile in strada? Haideti prin a incepe de zilele urmatoare sa fim in strada, sa aratam ca exista oameni in Tara asta care trebuie respectati. Ca sunt valori care trebuiesc aparate si respectate. Sa aratam acestor functionari ca nu avem incredere in ei, iar plecarea lor este iminenta. Cred ca au aratat tot ce pot. “Cutitul este la os”, cum se spune.

Eu luni, ora 18.00, voi fi in fata Procuraturii Generale. Tu, daca vrei, daca iti pasa, te astept alaturi.
Trebuie sa uitam ce functie avem, ce profesie exercitam, indiferent ca esti functionar, jurnalist, mecanic, antreprenor. Maine poti fi tu urmarit ilegal si abuziv!”

Articole similare
Comentarii