Aproape un milion de specii riscă să dispară de pe fața pământului: Un raport șoc al ONU, făcut public

Sunt cifre aproape șocante: circa un milion de specii de plante și animale riscă să dispară de pe fața pământului, unele dintre ele – chiar în deceniile următoare. Este concluzia unui raport al Platformei interguvernamentale asupra biodiversității, făcut public astăzi.

Creată în 2012, Platforma este un organism interguvernamental care regrupează mai mult de 130 de țări și furnizează evaluări asupra biodiversității. Raportul prezentat astăzi este rezultatul a trei ani de studii efectuate de 145 de experți din 50 de țări, relatează Franceinfo.

Potrivit documentului, biodiversitatea este în mare pericol. ”Natura degradează într-un ritm fără precedent în istoria umanității”.

Dispariția acestor specii de plante și animale amenință viața oamenilor. Natura este esențială pentru existența umanității și pentru o bună calitate a vieții”, transmit cercetătorii. Mai bine de 75% de tipuri de culturi utilizate pe pământ depind de polenizare. Dispariția speciilor care sunt responsabile de acest fenomen va avea efecte negative asupra fructelor, legumelor, cafelei, ciocolatei.

Trei pătrimi din mediul terestru și două treimi din mediul acvatic au fost schimbate semnificativ ca urmare a activității umane, iar în rezultat mai bine de 85% din zonele umide au fost pierdute.

Nu totul arată sumbru în acest raport. Există încă posibilități de a asigura un viitor durabil pentru umanitate și pentru planetă, ne asigură experții. Dar pentru aceasta este nevoie de o schimbare fundamentală la nivelul sistemului, care să ia în considerare factorii tehnologici, economici și sociali. Interesele particulare trebuie să fie depășite pentru binele tuturor, estimează cercetătorii.

”Sacrificiile nu vor putea fi acceptate doar dacă cetățenii vor fi conștienți că biodiversitatea este esențială atât pentru patrimoniul umanității, cât și pentru sănătatea și subsistența noastră alimentară”, se mai arată în raport.

Articole similare
Comentarii