Care este rolul Rusiei în criza europeană a gazelor. Stare de alertă în sectorul de gaze naturale din R. Moldova

Europa se confruntă cu o criză prelungită a gazelor naturale, care a fost provocată de redresarea economiilor după blocajul generat de pandemia de COVID-19, dar și de nivelul scăzut al gazului stocat în depozitele europene, datorită iernii de anul trecut. Prețurile gazelor naturale au crescut foarte mult în ultimele luni, iar cele mai recente mutări ale Rusiei dovedesc că Europa rămâne în continuare, indiferent de declarațiile liderilor politici de la Bruxelles, dependentă de gazul rusesc, potrivit unei analize Euronews.

După ce președintele rus Vladimir Putin a indicat săptămâna trecută, pe data de 6 octombrie, că Rusia este pregătită să atenueze criza energetică a Europei și să stabilizeze piețele globale de energie, piețele au recepționat mesajul în mod pozitiv, iar prețurile la gazele naturale au scăzut la finalul zilei.

UE este dependentă de gazul rusesc

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze către Uniunea Europeană, care depinde din ce în ce mai mult de importurile de gaze naturale.

Acuzată de 40 de eurodeputați că nu dă curs comenzilor suplimentare de gaze și nu satisface total cererea de gaze de pe piața europeană, tocmai pentru a putea controla voit preţul, Rusia a declarat că și-a îndeplinit contractele pe termen lung. Însă experții în energie s-au întrebat de ce Moscova nu a profitat de prețurile crescute de pe piața europeană pentru a tranzacționa mai multă cantitate de gaz.

Unii politicieni și experți europeni sunt îngrijorați de faptul că Rusia încearcă să facă presiuni asupra autorităților de reglementare din UE pentru a aproba noua conductă Nord Stream 2. La rândul lor, alți experți susțin că Rusia nu are suficient gaz de rezervă și încearcă să-și umple propriul depozit înainte de începerea iernii.

Gazul natural este principala sursă de energie pentru încălzirea locuințelor din UE și, prin urmare, este supus unei cereri mult mai mari pe timp de iarnă.

În prezent, volumul de stocare a gazelor naturale în Europa este mult mai scăzut decât anul trecut. Anul acesta este la un nivel de aproximativ 76% din capacitatea totală de stocare, față de nivelul de 95%, cât era în 2020, potrivit Gas Infrastructure Europe.

În R. Moldova, Guvernul a instituit stare de alertă în sectorul de gaze naturale 

Ieri Comisia Națională pentru Situații Excepționale a decretat stare de alertă în sectorul de gaze naturale din Republica Moldova. ”Anunțăm stare de alertă pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu. Starea de alertă este pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri necesare pentru protejarea cetățenilor și a securității energetice a țării”, preciza în cadrul unui briefing Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu.

„Vreau să fie foarte clar – starea de alertă este pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor și a securității energetice a țării. În continuare, purtăm negocieri pentru ca contractul de aprovizionare cu gaze naturale să fie semnat în condiții bune pentru Republica Moldova. Pentru noi este foarte important ca oamenii să nu fie sever afectați de criza energetică globală. Pentru noi este esențial ca oamenii să aibă căldură și să-și continue activitățile de zi cu zi fără probleme. Statul va proteja cetățenii vulnerabili prin diverse măsuri compensatorii și vom veni cu ajutor pentru toți cei are au nevoie de acesta”, susține vicepremierul Andrei Spînu.

Astfel, pentru perioada imediat următoare, Comisia pentru Situații Excepționale a decis următoarele:
1. Utilizarea păcurii, din data de 15 octombrie a.c., pentru producerea energiei electrice și termice.
2. Pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze, casnici, industriali și comerciali, în vederea atenuării impactului unei eventuale creșteri a prețului gazelor.
3. Autoritățile administrației publice centrale și locale vor analiza soluții de economisire a consumului de gaze naturale și energie electrică.
4. Se impune Energocom-ului obligația în vederea achiziționării de gaze naturale de pe piețele din regiune, conform celei mai bune oferte de la potenţialii furnizori de gaze naturale pentru acoperirea deficitului de gaze naturale. Energocom a fost mandatat să înceapă cât mai curând procedura.

Totodată, ministrul Andrei Spînu a precizat că a avut discuții cu conducătorii întreprinderilor responsabile de sectorul energetic cum ar fi Moldovagaz, Termoelectrica, CET-urile, Moldelectrica, Energocom etc., pentru a identifica pașii următori, menționând că există o strategie clară de depășire a crizei, pentru ca consumatorii să fie ajutați și protejați.

 

Articole similare
Comentarii