Cât de realizabile sunt promisiunile electorale ale lui Constantin Codreanu

Constantin Codreanu este candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău. Ceea ce trebuie menționat din capul locului este regretul că există tocmai trei candidați care promovează Unirea în cadrul acestor alegeri. Astfel, există mari șanse ca voturile segmentului unionist să fie dispersate. În consecință, marele perdant va fi alegătorul pro-Unire și pro-România.

În opinia mea, programul unionistului Constantin Codreanu este pe alocuri unul mult prea idealist, pentru realitățile sociale și politice din R. Moldova. Pentru majoritatea promisiunilor din programul electoral al lui Constantin Codreanu este nevoie de susținere din partea Consiliului Municipal Chișinău, așa cum este de altfel și în cazul celorlalți candidați înscriși în cursa pentru primăria Chișinău.

Așadar, ce promite și ce poate realiza de fapt Constantin Codreanu:

Consider că sunt propuse prea multe ajutoare sociale (ajutor bănesc pentru toți pensionarii, înființarea a 20 de cantine sociale, transport public gratuit, excursii pentru copii și tineri la mare și munte). Obiectivul ar fi să micșorăm, nu să încurajăm numărul celor vulnerabili și care trăiesc în sărăcie.

*Alocaţii pentru copiii de la 0 la 18 ani care deţin cetăţenie română. – Această promisiune pare mai degrabă a fi o discriminare. Statul român ar trebui să ofere necondiționat cetățenie română basarabenilor, nu să ne pomenim într-o situație ridicolă, cum este cea de azi, când ai de făcut drumuri și drumuri, o grămadă de acte pentru a redobândi cetățenia română, de fapt un drept moștenit de la buneii noștri.

*Elaborarea unui Plan general de dezvoltare şi modernizare urbană. – Dacă nu este susținut de CMC degeaba să avem un plan în sertarele primăriei.

*Înfrăţirea, pe bază de parteneriat administrativ, a Chişinăului cu 7 noi municipii din România: Timişoara, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Braşov, Galaţi, Ploieşti, pe lângă municipiile: Bucureşti, Iaşi, Alba Iulia, Piteşti, Piatra Neamţ. Înfrăţirea, pe bază de parteneriat administrativ, a celor 5 sectoare din Chişinău cu cele 5 sectoare din Bucureşti. Înfrăţirea, pe bază de parteneriat administrativ, a fiecărui oraş şi sat cu câte 10 localităţi prospere din România. Înfrăţirea, pe bază de parteneriat instituţional, a tuturor instituţiilor de cultură, învăţământ şi sănătate cu instituţii similare din România. – Este nevoie și de decizia CMC în acest sens.

*Înfiinţarea Fondului extrabugetar Unirea. Atragerea unor investiţii de 5 miliarde de euro din România şi prin România. – Pentru înființarea acestui fond este nevoie să existe o decizie în România, la nivel de Guvern, Parlament, Președinție, iar astăzi la guvernare la București este coaliția PSD-ALDE, total incompatibilă cu politica promovată de către Constantin Condreanu și PMP. E greu de crezut că PSD-ALDE va susține o asemenea inițiativă.

*Crearea a 50 000 de noi locuri de muncă. Izolarea termică a tuturor blocurilor de locuit. Construcţia a 100 km de drumuri noi sau reabilitate în Chişinău. Construcţia şoselei de centură a Chişinăului. Dotarea parcului de transport public cu 100 de troleibuze şi autobuze noi. Înfiinţarea unui Centru municipal de sănătate, cu acces gratuit pentru persoanele în dificultate. Construcţia a cel puţin 20 de parcări supraterane şi subterane. – În primul rând, primarul nu are prerogative să creeze locuri de muncă, acestea sunt create de întreprinderi, companii. În al doilea rând, e nevoie de multe decizii ale CMC pentru realizarea acestor promisiuni îndrăznețe, dar care par a fi luate din planul cincinal de pe vremuri. Ar fi mai bine să promitem mai puțin, dar să fie sigur că tot ce se promite poate fi realizat.

*Înfiinţarea extensiunii Universităţii Bucureşti la Chişinău. – Ar fi nevoie aici de decizia Ministerului Educației, nu doar de o decizie a primarului

*Reabilitarea şi inaugurarea Complexului memorial ”Cimitirul Eroilor”. – Întâi de toate, pe acest subiect e nevoie să fie clarificate niște chestiuni și anume cui aparține terenul acestui complex, acesta fiind privatizat în 2006. Apoi, în 2012, a fost semnat un Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României care prevedea identificarea, reconstruirea și amenajarea locurilor de înhumare, „astfel încât eroilor de război români să li se poată acorda onorurile cuvenite”. Primarul e cumva cu mâinile legate în această chestiune.

**Construcţia Uzinei de gunoi şi lichidarea treptată a gunoiştilor existente în prezent. Modernizarea la standard european a staţiei de epurare a apelor reziduale. Organizarea licitaţiilor pentru valorificarea a cel puţin 300 ha din intravilan. Extinderea ariei locuite a oraşului cu 100 ha, în limita suprafeţelor disponibile. Restaurarea a câte 5 clădiri istorice anual. Instalarea a 30 de busturi şi monumente de for public ale unor personalităţi istorice importante. Plantarea a 1 milion de copaci în locul arborilor defrişaţi şi în noile spaţii verzi amenajate. inalizarea construcţiei reţelelor de gazificare, asigurare cu apă potabilă şi canalizare în toate localităţile din municipiu. Asigurarea 100% a iluminatului stradal pe timp de noapte. – Iarăși este vorba despre proiecte îndrăznețe, dar care nu au cum să fie realizate dacă nu va exista o conlucrare cu Consiliul Municipal Chișinău și Ministerul Culturii. În trecut, pentru instalarea bustului scriitorului român Liviu Rebreanu a fost nevoie să treacă 6 ani. Și asta pentru că guvernarea comunistă a interzis, în acea perioadă, instalarea bustului scriitorului.

În concluzie, fiți atenți la ceea ce vă promit candidații la funcția de primar al capitalei. Nu tot ce vă spun, poate fi realizat. Asta pentru că, în mare parte, nu au atribuții pentru multe dintre acțiunile pe care spun că le vor face. Fără o conclucrare eficientă cu Consiliul Municipal Chișinău, vom avea doar lamentări despre cât de multe ar fi putut face primarul, dar nu a făcut pentru că a avut mâinile legate.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii