Câtă ciocolată este în bomboanele de la Bucuria

Știu că există foarte multă lume fidelă și până în ziua de azi bomboanelor de la ”Bucuria” și le trimit cu drag rudelor care se află peste hotarele Moldovei. ”Bucuria” a trecut peste mări și țări, a traversat oceane ca să îi îndulcească pe oamenii. Dar ceea ce vă voi spune în continuare nu este nici pe departe o defăimare a acestui brand de tradiție în Moldova, ci o pură informare înainte de a cumpăra un produs de pe rafturile magazinelor din R. Moldova și nu doar. Pentru că meritați să fiți informați și meritați să cumpărați produse care să nu fie dăunătoare sănătății dumneavoastră.

Așadar, înainte de toate, consultați bine ceea ce este scris pe ambalajul bomboanelor de la ”Bucuria”. Regulamentele Uniunii Europene cu privire la ambalajul unui produs alimentar sunt extrem de stricte și conțin niște obligațiuni pe care producătorii trebuie să le respecte. Potrivit regulamentului UE 1169 din 2011, cu privire la informațiile pentru consumator despre produsele alimentare, sau a Legii Nr. 279din 15-12-2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare în legislația națională, iată ce este obligatoriu să fie scris pe ambalajul unui produs alimentar:

1. Denumirea produsului (este important să nu inducă în eroare consumatorul)
2. Țara de origine
3. Cantitatea netă a produsului
4. Termenul de valabilitate
5. Ingredientele din care este compus produsul alimentar, inclusiv procentajul lor
6. Îndulcitorii (aditivi alimentari care dau gust dulce alimentelor în care sunt adăugați)
7. Alergenii
8. Modul de utilizare, în cazul în care produsul poate prezenta riscuri la utilizare
9. Condițiile de păstrare
10. Producătorul sau importatorul

Toate aceste informații trebuie să fie cât mai lizibile și cât mai clare pentru consumator.

În Uniunea Europeană, pentru ciocolată sau bomboane de ciocolată (produse din cacao și din ciocolată destinate consumului uman), există la fel niște norme care trebuie respectate, altfel acel produs nu poate fi numit ciocolată și nici nu poate fi vândut la preț de ciocolată (unii producători încearcă să mai devieze de la normele legislative, dar, dacă sunt depistate nereguli, amenzile sunt foarte mari și există și riscul unor sancțiuni, inclusiv penale).  Este vorba despre Directiva 2000/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 iunie 2000 privind produsele din cacao  și din ciocolată destinate consumului uman.

Așadar, potrivit acestei Directive, ciocolata trebuie să conțină minimum 35 % substanță solidă uscată totală, incluzând minimum 18 % unt de cacao și minimum 14 % cacao în substanță uscată fără grăsime, iar bomboanele de ciocolată sau praline trebuie să conțină minimum 25 % din greutatea totală a produsului.

Când vreți să cumpărați ciocolată sau bomboane de ciocolată, vedeți pe ambalaj dacă acestea conțin unt de cacao.

Având toate aceste informații, am decis să studiez ce este pe piața din R. Moldova. În acest sens, am reperat de la S.A. Bucuria cunoscutele bomboane Meteorit, Clepsidra și Spicușor. Ar fi interesant de văzut cu ce anume consumatorii asociază noțiunea de bomboană: cu un produs de ciocolată sau un produs care nu are nimic în comun cu ciocolata. Aș adăuga aici că, de mici, ne-am obișnuit cu noțiunea de ”bomboane” sau ”ciocolate” de Bucuria, asimilând aceste noțiuni unor produse de ciocolată.

Sigur, producătorul nostru a ales să le numească bomboane și nu bomboane de ciocolată (posibil pentru a evita încadrarea acestor produse prin prisma directivei europene).

Din imagini puteți vedea că niciunul dintre aceste produse nu are unt de cacao, ci doar înlocuitori, echivalenți ai untului de cacao sau grăsimi vegetale. Așadar, plătiți un preț exagerat pentru niște produse care nu conțin unt de cacao sau ciocolată .

Pe de altă parte, iată un exemplu de ciocolată pe bază de unt de cacao, care se comercializează în Uniunea Europeană.

Așadar, strigăm sus și tare de la tribunele Parlamentului și ale Guvernului cât de mult vrem în Uniunea Europeană, dar pe de altă parte nu suntem în stare să aprobăm regulamente în conformitate cu normele europene și să asigurăm un minim de calitate pentru produsele alimentare autohtone. Așa se întâmplă când unei guvernări nu îi pasă de cetățeni, de sănătatea lor. Iar premierul Pavel Filip a fost o perioadă bună și director al Fabricii ”Bucuria”. Oare el să nu fi știut din ce sunt făcute aceste bomboane?

Aprobăm regulamente și directive europene, le combinăm cu cele de proveniență sovietică, mai schimbăm un pic și denumirile (denumirea ”bomboane” nu există în directiva europeană, ci doar în GOST-ul sovietic) și, evităm orice problemă juridică ulterioară, cum știm bine să facem în Republica Moldova.

Cu siguranță, produsele pe care Bucuria le exportă și care ajung pe piețele din străinătate respectă anumite standarde de calitate. De ce atunci acasă, pe piața din R. Moldova, se acceptă să se vândă orice. Oare nu sănătatea cetățenilor R. Moldova ar trebui să fie mai importantă pentru stat?!

Vreau să cred totuși că mai există la ”Bucuria” și bomboane, ciocolată care respectă anumite standarde europene și că se pot găsi pe piața internă. Altfel, este foarte grav când de mici, copiii noștri, consumă tot felul de produse de proveniență dubioasă și nesănătoasă.

Ceea ce putem face mai departe este să ne informăm și să alegem produsul care cât de cât respectă niște norme și conține ingredientele obligatorii produsului. Dacă vorbim de lapte, atunci să fie lapte, dacă e vorba de ciocolată – atunci să fie unt de cacao, dacă e suc – atunci să fie suc, dar nu diferite concentrate. Citiți ceea ce scrie pe ambalaj, alegeți produsele din magazine, nu le luați pe cele care vă cad primele sub mână. Pentru că noi suntem ceea ce mâncăm!

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

 Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii