Câtă justiție încape în ”kuliokul” lui Dodon

Editorial Elena Robu

Să recapitulăm această zi. Un video în care președintele țării, Igor Dodon pare să primească bani cu ”kuliokul” de la Vlad Plahotniuc pentru Partidul Socialiștilor a fost comentat și întors pe toate părțile în presa de la Chișinău și pe rețelele de socializare.

Procuratura Generală spune că nu se poate autosesiza, pentru că nu știe dacă înregistrarea este autentică. Opoziția parlamentară declară că va iniția procedura de suspendare a președintelui Dodon.

Faptul că în R. Moldova se fură ca în codru verde nu este o noutate. Nu e noutate nici măcar faptul că în mediul politic moldovenesc banii se dau cu plicul și cu ”kuliokul”. Nici măcar faptul că acest popor este furat permanent pentru ca cei care sunt în fruntea țării și dirijează clanurile politice sau economice să trăiască mult și bine nu mai pare să uimească pe nimeni.

Oare câte asemenea video-uri mai sunt?

Oare câte asemenea situații s-au consumat pe parcursul deceniilor de așa-zisă politică moldovenească?

Totul se întâmplă pentru că nu există justiție independentă care să contracareze actele de corupție la nivel înalt și să îi trimită la pușcărie pe toți cei care comit asemenea acte de corupție, nu doar selectiv. Pentru că nu există o masă critică în R. Moldova care să nu mai tolereze asemenea fărădelegi. Pentru că memoria moldoveanului este foarte scurtă. Astăzi este aproape șocat de ceea ce vede pe internet, iar mâine va uita și va merge la vot cu gândul că Dumnezeu va da Moldovei cea mai bună conducere.

Moldovenii au avut memorie scurtă în privința lui Voronin (care a scăpat de pușcărie), în privința lui Plahotniuc (care cel mai probabil va scăpa și el de pușcărie), va avea memorie scurtă și în privința actualului președinte al țării, Igor Dodon. Pentru că nu există verticalitate, demnitate, pentru că vorba lui Timofti ”nu știu ce nu avem, dar ar fi bine să avem”.

Articole similare
Comentarii