Cazul omorului micuței Yasemin: Camerele video vor fi obligatorii în creșele din Israel

Cazul omorului micuței Yasemin: Pe parcursul a trei ani statul Israel va subvenționa instalarea camerelor de supraveghere în creșe. Ulterior, această măsură va deveni obligatorie.

Sunt pași concreți care se fac în Israel după omorul crunt care a avut loc în una dintre grădinițele din țară.

Cazul micuței Yasemin, ucisă cu cruzime de către dădaca ce o îngrijea a bulversat și a șocat întreaga comunitate din Israel și nu doar. Iar moartea ei acum vine să salveze alte vieți,

Comisia pentru drepturile copilului din Knesset (Parlamentul din Israel) a aprobat în prima lectură un proiect de lege privind instalarea camerelor de supraveghere în creșele de zi unde sunt mai mult de 7 copii, scrie www.vesty.co.il.

Potrivit proiectului de lege, inițiată de deputatul Yifat Sasa-Beaton (Kulanu), președinte al Comisiei pentru Drepturile Copilului, statul va subvenționa instalarea camerelor de supraveghere. Termenul de acordare a subvențiilor este limitat la trei ani. Apoi, camerele de supraveghere vor deveni obligatorii.

Există însă și excepții

De exemplu, camerele de supraveghere nu vor fi obligatorii la creșele amenajate în case particulare, dar și în cazul în care 80% dintre părinți își vor exprima dezacordul în legătură cu instalarea acestora.

Acest proiect de lege reprezintă o nouă acțiune în vederea îmbunătățirii activității creșelor de zi, realizată de către Parlamentul din Israel.

Și în R. Moldova s-a cerut instalarea camerelor de supraveghere în grădinițe

Ca urmare a numărului mare de cazuri de violență fizică și verbală la care sunt supuși copii în grădinițe, părinții acestora au cerut instalarea camerelor de supraveghere în grădinițele din R. Moldova. Însă deocamdată subiectul este abordat doar de către câțiva părinți cărora le pasă ce se întâmplă în grădinițe. La nivel de minister al Educației este tăcere, ce să mai vorbim de comisii parlamentare sau proiecte de legi votate în Parlament.

Părinții micuței Yasemin sunt cetățeni ai R. Moldova, iar tragedia prin care trec aceștia ar trebui să preocupe și autoritățile de la Chișinău așa încât niciodată în nicio grădiniță din Moldova sau din lume să nu se mai întâmple asemenea tragedii. Ce s-a făcut până acum în acest sens? Nimic.

Articole similare
Comentarii