Ce trebuie să știe moldovenii care vor să studieze în Italia. Cum se poate face echivalarea diplomelor

Moldoveanca Galia Sava, consultant fiscal la Roma, care a absolvit cu succes în 2016 Universitatea Roma Tre din Roma, povestește din propria experiență cum a reușit să se înscrie la facultate și cum i-au fost recunoscuți câțiva ani de facultate din R. Moldova. În acest sens, conaționala noastră oferă câteva sfaturi pentru cei care doresc să studieze în Italia.

”Vă propun să faceți Declarația de Valoare la Ambasadei Italiei în Moldova. Acesta este de două tipuri: pentru studiu și pentru muncă. Declarația de studiu trebuie prezentată direct la Universitatea aleasă de student. Fiecare universitate are propriile sale reguli de procedură și, de obicei, durează 3 luni pentru a primi un răspuns final, care este pronunțat de o comisie care evaluează întregul curs de studiu făcut. Acesta a fost procesul meu”, a povestit Galia Sava într-un interviu pentru portalul de știri ER NEWS.

În același timp, pentru cei care doresc să-și echivaleze sau să își recunoască calificarea în muncă trebuie să prezinte declarația de valoare pentru munca aprobată de Ambasada Italiei în Moldova. Această declarație de valoare pentru lucrări trebuie prezentată „Ministerului Della Gazia e Giustizia” pentru verificările efectuate de o comisie specială.

”Această informație este rezultatul experienței directe: fratele meu, licențiat în inginerie în R. Moldova, a parcurs acest drum ca să obțină un permis de la „Ministerului Della Gazia e Giustizia”. Pentru a finaliza cursul și pentru a putea exercita profesia de inginer în Italia, el ar trebui să susțină alternativ 3 examene scrise și orale, evident în italiană, la Facultatea de Inginerie sau să efectueze practica profesională, care durează 15 luni, într-un studiou de inginieri”, a mai precizat conaționala noastră stabilită în Italia.

Interviul integral cu Galia Sava îl puteți urmări accesând link-ul de mai jos:

Articole similare
Comentarii