Ce urmează după ce Donald Trump a fost pus sub acuzare. Mai poate candida pentru al doilea mandat?

Donald Trump a devenit primul preşedinte al SUA pus de două ori sub acuzare de Congres. Procedura demiterii sale este însă extrem de complicată, în condițiile în care mai sunt doar câteva zile până ce îi expiră oricum mandatul, transmite stirileprotv.ro.

Procedura de impeachment (sau punerea sub acuzare) începe cu un vot favorabil în Camera Reprezentanților asupra articolelor invocate- practice, o listă a acuzațiilor aduse președintelui, explică Sky News.

Dacă procedura este aprobată de o majoritate simplă (50%+1 vot), atunci președintele este pus oficial sub acuzare și va fi supus unui proces în Senat.

După proces, Senatul votează dacă președintele va fi condamnat și demis din funcție.

Votul pentru demiterea președintelui necesită o majoritate de două treimi. Donald Trump a reușit să obțină în acest sens o majoritate confortabilă în favoarea rămânerii sale în funcție, la prima punere sub acuzare, întrucât republicanii controlau Senatul la acea dată.

Formularea exactă a articolelor pe baza cărora președintele poate fi pus sub acuzare nu este încă cunoscută, dar membrii Camerei Reprezentanților au distribuit copii care îl acuză pe Trump de „incitare la violență împotriva guvernului Statelor Unite”.

Ar putea fi oprit Trump să candideze la președinție în 2024?

Senatul are capacitatea de a interzice oamenilor să candideze la funcții consacrate în constituție.

Astfel, dacă senatorii ar vota pentru a elimina pe cineva din funcție, ei pot vota și pentru interzicerea persoanei acuzate să candideze din nou pentru acel post. Acest vot necesită doar o majoritate de 50% + 1.

Dar este mai puțin sigur ce s-ar întâmpla însă dacă Donald Trump ar fi condamnat după ce a părăsit deja funcția.

Paul Campos, profesor de drept la Universitatea din Colorado, consideră că în acest caz Senatul va fi împuternicit să voteze doar pentru descalificarea de la o candidatură viitoare.

El a adăugat că acest scenariu ar fi mai probabil dacă procesul președintelui este în derulare și pe data de 20 ianuarie, când Donald Trump își termină oficial mandatul și va fi pus în funcție Joe Biden.

Articole similare
Comentarii