Ce va face Igor Dodon dacă armata a 14-a trece Nistrul?

Președintele republicii Igor Dodon devine un pericol tot mai mare pentru securitatea acestui teritoriu. Nu este prima dată când șeful statului, în calitate de comandant suprem al Armatei, blochează participarea militarilor moldoveni la exerciții militare în străinătate. Ieri președintele Igor Dodon a interzis participarea a 57 de militari moldoveni la un stagiu de pregătire în Ucraina, pe motiv că R. Moldova este un stat neutru. Astăzi la ședința Guvernului s-a decis totuși trimiterea militarilor moldoveni în Ucraina. Dar președintele Dodon face uz de dreptul său constituțional și anulează hotârârea de astăzi a Guvernului.

Așadar, Guvernul zice da, președinția zice ba, iar Curtea Constituțională urmează să facă lumină și să explice dacă are prerogative șeful statului să interzică militarilor moldoveni plecarea în stagii peste hotare.

Pornind de la această situație creată artificial de către președintele Dodon să analizăm următorul scenariu. Cum va proceda comandantul suprem al Armatei dacă Armata a 14-a va trece Nistrul? Va spune la fel că suntem stat neutru și nu ne implicăm? Va ordona militarilor să lase armele jos, până la o decizie a Curții Constituționale? Guvernul va decide să ne apărăm, iar președinția – nu? Cum vine asta? Un fel de struțocămilă. Un comandant suprem al Armatei care, în loc să garanteze securtate statului pentru care a depus jurământul, seamănă și mai multă insecuritate, pericol și destabilizare a situației în regiune. Și asta pentru că a demonstrat cu vârf și îndesat că servește intereselor Rusiei și nu ale R. Moldova.
Oare cei care anul trecut și-au dat votul pentru socialistul Dodon, asta au așteptat? Pentru asta au votat?

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

 

Articole similare
Comentarii