Cine poate deveni ”Brutus” pentru Putin? Și dacă ar fi Lukașenko sau alți oameni apropiați de la Kremlin?

Acum, mai mult ca oricând Putin trebuie oprit. Este planul lui personal de invazie în Ucraina, este planul lui diabolic de refacere a URSS. Voci internaționale spun că Putin poate fi oprit doar de propriul său popor, doar de oamenii din anturajul său.

Dar, având în vedere că Putin stă izolat de restul lumii, de restul anturajului său, cine își poate asuma această enormă responsabilitate să îl oprească pe Putin?

Voi aminti aici un episod din istorie, care poate fi destul de elocvent în această situație disperată în care se află Ucraina, Europa și chiar întreaga lume. Este vorba despre o celebră expresie latină, care se traduce ca „și tu, Brutus?” De unde vine ea? Din piesa de teatru Iulius Cezar de William Shakespeare, și este rostită de dictatorul roman Iulius Cezar în fața prietenului său Marcus Junius Brutus, în momentul în care acesta îl asasinează pe Cezar. Expresia este deseori folosită pentru a semnala trădarea neașteptată de către un prieten.

Citește și:

Câtă lume rătăcită în Moldova: Unii deja îi așteaptă pe eliberatorii-ocupanți cu brațele deschise

Iată ce spune istoria: La 15 martie 44 î.Hr., Cezar a fost atacat de un grup de senatori, printre care Brutus, care era prietenul și discipolul împăratului. Inițial, Cezar s-a opus atacului, dar când l-a văzut pe Brutus, se zice că i-a vorbit ceva, după care a murit. Ultimele cuvinte ale lui Cezar nu sunt cunoscute cu certitudine. Istoricul roman Suetoniu, la un secol și jumătate după incident, susținea că Cezar nu a spus nimic când murea, dar alții au scris că Cezar a exclamat, în greacă, „καὶ σὺ, τέκνον;”. Expresia se traduce ca „Și tu, copile?” sau „Și tu, tinere?”. Uneori, fraza este redată în latină ca „Tu quoque, Brute, fili mi” („Și tu, Brutus, fiul meu”).

Așadar, raportând la situația actuală cine este acel Brutus pentru Putin? Cine îl poate înfrunta și opri? În momentul de față, cel mai probabil – doar oameni din anturajul său, cei mai apropiați oameni.

Articole similare
Comentarii