Criză privind aprovizionarea cu gaze naturale a R. Moldova? De ce autoritățile ascund adevărul

”Deși au rămas mai puțin de două săptămâni până a intra în anul 2020, Guvernul lui Dodon nu informează cetățenii despre situația în privința aprovizionării cu gaze naturale, despre cum vor fi afectați oamenii și cum aceștia să se pregătească la nivel de gospodărie pentru a face față unei eventuale crize. Guvernul Chicu și președintele Dodon evită să facă publice documentele cheie legate de acest proces și nu le spun cetățenilor ce măsuri vor întreprinde pentru a gestiona o eventuală situație de criză”.

Declarațiile la acest subiect au fost făcute astăzi de către deputații fracțiunii parlamentare a PAS, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit deputaților PAS, Guvernul Chicu nu a dus până la capăt tratativele cu România și Ucraina și nu s-a asigurat că există acorduri semnate de toate cele trei părți pentru a securiza calea alternativă, identificată și elaborată de Guvernul Sandu, dar a ales să meargă pe altă cale pentru care a contractat un împrumut de 50 de milioane de la BERD. Acest împrumut este propus spre ratificare în mare grabă  fără a se face publice documentele.

Deputații PAS atrag atenția asupra unor aspecte esențiale ale acestei decizii despre care Guvernul Chicu nu a informat opinia publică:

  1. Dacă avem vreun acord cu partea ucraineană și care e prețul de achizițieDe ce se ascunde de cetățeni prețul de achiziție negociat de Guvern?
  2. Dacă va urma o creștere a prețului pentru consumatori. Indiferent dacă va urma o astfel de scumpire, noi toți, ca societate, vom achita mai scump gazul pentru că împrumutul e contractat de Guvern, respectiv va fi întors din banii cetățenilor.
  3. Un aspect deosebit de grav – în ce condiții a fost contractat creditul de la BERD. Cetățenii trebuie să cunoască toate detaliile acestui acord.
  4. Pe câte zile ne vor ajunge cele 50 de milioane împrumutate și ce vom face după ce această sumă se topește. De unde va lua Guvernul bani pentru gaz mai scump achiziționat prin această metodă?

Pentru că Guvernul Chicu și președintele Dodon își demonstrează incapacitatea de a gestiona situația creată și de a informa societatea despre deciziile luate, Partidul Acțiune și Solidaritate va întreprinde următoarele acțiuni:

  1. Vom continua să punem presiune pe Guvernul Chicu să ne spună adevărul. Vom face solicitări și interpelări, vom chema miniștrii la raport și vom face apeluri publice ca informația de interes major referitor la securitatea energetică să fie făcută publică. Altfel, aceștia își asumă responsabilitatea pentru lipsa de transparență și pentru decizii ineficiente.
  2. Vom comunica cu autoritățile din România și Ucraina pentru a ne asigura că ambele țări vor avea o atitudine constructivă în rezolvarea problemei asigurării cetățenilor Moldovei cu gaze naturale.
  3. Ne vom folosi de dreptul la control parlamentar pentru a verifica stocurile de rezerve de păcură și cărbuni la centralele termo-electrice și în rezerva de stat pentru a ne asigura că în cazul celui mai rău scenariu există aceste rezerve.
  4. Ne asumăm sarcina ca pe fonul secretomaniei și pasivității Guvernului să informăm opinia publică și să fim în totalitate deschiși și transparenți pe această situație de interes major pentru fiecare familie din Moldova.
Articole similare
Comentarii