Cum a apărut Guvernul Chicu (PSRM-PD) și de ce ne lăsăm folosiți la nivel geopolitic

Editorial Elena Robu:

De multă vreme, cetățenii R. Moldova nu mai decid soarta lor și a republicii lor. De fapt, de la Independență încoace marile puteri ale lumii ne decid soarta. În termeni occidentali, asta se cheamă geopolitică. Dar în realitate, asta nu înseamnă decât că acest teritoriu al nostru este împărțit între sferele de influență, așa cum le convine marilor puteri. Nelipsită de la masa negocierilor globale este Rusia. Iar noi, românii care trăim acum în două țări (R. Moldova și România) pentru că așa a vrut Stalin, suntem parte a veșnicului conflict între Rusia și SUA cu anexa sa – Uniunea Europeană.

E suficient să analizăm succesiunea guvernărilor la Chișinău (dar și la București) pentru a înțelege cum se face marea politică și cât de neînsemnați suntem noi. Și asta nu pentru că noi nu am avea puterea necesară, dar pentru că suntem indiferenți, nu avem identitate și am lăsat ca rusul să intre în casele și în viețile noastre. Unii sunt gata să își dea și propria viață pentru un regim totalitar care ne-a distrus pe noi ca neam, ne-a schilodit istoria și ne-a alungat prin țări străine.

Guvernul Chicu înscăunat cu voturile deputaților din PSRM și PD era un fapt previzibil, o parte din marea înțelegere între Rusia pe de o parte și SUA /UE pe de altă parte, o înțelegere încă pe când se forma Guvernul Sandu susținut de aceeași socialiști. Și de această dată, Rusia a ieșit învingătoare. UE de multă vreme a pierdut influența în zona de Est a Europei (la drept vorbind nici nu a avut mare influență aici, doar țările precum R. Moldova, Ucraina, Georgia au sperat că pot trezi un anumit interes în interiorul Uniunii Europene). Un mare fals și o mare minciună.

Așa că visele pe care le mai avem cu referire la aderarea la UE și NATO nu sunt decât simple vise. Unul dintre consilierii prezidențiali americani pentru securitate națională, Robert O’Brien, declara, zilele trecute, că NATO nu este deocamdată interesată să includă Kievul în rândurile sale, iar motivul este unul cât se poate de evident: Asta nu este pe placul Rusiei. (https://fr.news-front.info/2019/11/24/l-ukraine-peut-etre-laissee-sans-l-otan-a-cause-de-la-russie/?fbclid=IwAR1KNYehh1MjfmiMel7dy3JPHatfH1DXrjrSZYWFRVYcWB2C92Wl6-P3TP0#.XdqFzo_pouM.facebook)

Concluzia este una cât se poate de simplă și tranșantă: trăim așa cum dorește mușchiul Rusiei. Nici mai mult nici mai puțin. Și vom evolua la fel de mult cât își va dori Rusia să evoluăm.

Ce ar mai fi de făcut? În primul rând să creștem, să promovăm identitatea noastră românească, să ne respectăm istoria. Iar la nivel informațional să interzicem tot ce înseamnă propagandă rusă, toate posturile de televiziune rusești, site-uri precum sputnik și poate în primul și în primul rând să fie interzisă rețeaua de socializare ok.ru (odnoklassniki) de unde ne vin tone de minciuni, dezinformări și propagandă a Kremlinului. Doar un popor care știe cine este, poate ajunge acolo unde își dorește.

Articole similare
Comentarii