Cum americanii i-au ajutat pe sovietici să câștige cel de-al doilea război mondial: Stalin a recunoscut că, fără ajutorul american, nu ar fi câștigat războiul

Să mai reamintim câteva adevăruri din istorie, în aceste zile de invazie a Rusiei asupra Ucrainei și a deceniilor de dezinformare și propagandă a Kremlinului nu doar asupra populației din Rusia, dar și asupra R. Moldova, în egală măsură. Să vorbim despre adevăruri care multă vreme la Chișinăul sovietic, dar și ulterior, au fost neglijate sau chiar ascunse în cărțile de istorie.

Statele Unite au ajutat Rusia cu armament și echipamente militare în valoare de 200 de miliarde de dolari în banii de azi, pe durata celui de-al Doilea Război Mondial. Deși a fost vorba de un împrumut, SUA nu au așteptat niciodată rambursarea lui, au explicat, de-a lungul anilor, oficiali americani. 

Să amintim aici și un pasaj din memoriile fostului lider sovietic Nikita Hrușciov, care susține că Stalin ar fi recunoscut că, fără ajutorul american, nu ar fi câștigat războiul.

Iată date și mai exacte, amintite de Ambasadorul SUA la București, în anul 2021 cu ocazia comemorării victoriei asupra naziștilor. ”Înainte ca Statele Unite să intre în al doilea război mondial, și apoi pe toată durata conflagrației, America a trimis arme și echipamente în Uniunea Sovietică, pentru a o ajuta să învingă invazia nazistă. Din 1941 până în 1945 au fost livrate 400.000 de jeepuri și camioane, 14.000 de avioane, 13.000 de tancuri, arme, muniție, tehnică militară, medicamente, pături, încălțăminte, milioane de tone de produse petroliere și mâncare, toate în valoare de 11,3 miliarde de dolari (200 de miliarde la valoarea din 2019). Din punct de vedere tehnic, acesta a fost un împrumut, dar la sfârșitul războiului, S.U.A. nu au căutat sau așteptat prea multe în ceea ce privește rambursarea de către URSS. În memoriile sale, Nikita Hrușciov a descris modul în care Stalin a subliniat valoarea ajutorului: „El a declarat direct că, dacă Statele Unite nu ne-ar fi ajutat, nu am fi câștigat războiul”. Istoricii spun că în istoria lumii, oriunde am căuta şi oricum am analiza cifrele şi datele, nicio ţară nu a fost vreodată ajutată de o alta, aşa cum URSS a fost ajutată atunci de către SUA.

 

Fără ajutorul SUA, URSS probabil ar fi pierdut Stalingradul și războiul, căci naziștii ocupaseră Stalingradul deja în proporție de 90%. În lupta de la Stalingrad, trupele sovietice deja beneficiau masiv de ajutorul SUA.

 

Din cele 18 milioane de tone de furnituri militare şi civile livrate de SUA în URSS, circa 4 milioane de tone au fost alimente, pe care „economia” sovietică nu era în stare să le producă în cantităţi decente nici pe timp de pace. Fără hrana trimisă din SUA, războiul ar fi provocat în URSS alte milioane de victime, prin înfometare, care s-ar fi adăugat bilanțului oricum catastrofal de 27 de milioane de morți în cel de-al doilea război mondial.

Mai jos în poză, armata sovietică pe tancuri americane M4 Sherman.
Acest detaliu precum că Rusia/URSS este cea care a câștigat cel de-al doilea război mondial, neglijându-se aproape total rolul aliaților în această victorie, ne-a fost băgat adânc în minte de către propaganda sovietică și nu corespunde în totalitate adevărului istoric. Și este semnificativ să fie amintit anume în această perioadă când Rusia a intrat cu tancurile în Ucraina.
Articole similare
Comentarii