Cum ne comportăm în cimitire de Paștele Blajinilor

Discuțiile despre cum ar trebui să marcăm Paștele Blajinilor și cum să le aducem un omagiu răposaților devin tot mai frecvente în ajunul acestei sfinte sărbători religioase. Și dacă aceste discuții sunt încă necesare, este pentru că oamenii nu au înțeles pe deplin ce înseamnă să le porți respect celor care se odihnesc pe veci în cimitire.

Iar să le porți respect celor care nu mai sunt în viață alături de noi înseamnă câteva reguli care ar fi bine să fie respectate. Despre asta ar trebui să vorbească fiecare preot în biserica sa, în localitatea sa. Dar unii preoți preferă să tacă, să închidă ochii și să tolereze niște tradiții care nici pe departe nu sunt creștine.

Parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului, de la Ghidighici, Maxim Melinti, publica anul trecut, pe pagina sa de Facebook, 8 reguli care trebuie respectate de Paștele Blajinilor, reguli care sunt valabile oricând și pe care e bine să le reamintim în ajunul acestei sărbători religioase:

1.Nu faceți schimb de pomeni unii cu alții, dar faceți milostenie cu cei care într-adevăr au nevoie;
2.Aprindeți o lumânare și rugați-vă pentru cei adormiți;
3.Amintiți-vă despre faptele demne ale înaintașilor voștri, îndemnând și copiii să le urmeze pilda cea bună;
4.După ce plecați din cimitir, nu lăsați gunoi și mâncare pe morminte, căci cei adormiți nu au nevoie de mâncare și băutură, ci de rugăciunile noastre;
5.Nu consumați alcool și nu mâncați pe la morminte, faceți masa de pomenire acasă sau amenajați o masă pentru cei din familii defavorizate;
6.Nu fumați și nu înjurați;
7.Dați dovadă de oameni civilizați, onești, modești și credincioși;
8.Îmbrăcați-vă decent din respect pentru cei răposați”.

Anul trecut realizam o emsiune cu părintele Maxim Melinti în care am abordat inclusiv acest subiect

Așadar Paștele și Paștele Blajinilor nu înseamnă mâncare și băutură din belșug, nu înseamnă pomeni scumpe, nu înseamnă haine extravagante. În goana după material, am uitat că Paștele înseamnă Învierea Domnului Iisus Hristos, înseamnă iertarea păcatelor și renașterea spirituală, înseamnă să îți ierți aproapele și să îl iubești ca pe tine însuți, înseamnă reunirea familiei, acum când majoritatea sunt plecați peste hotare, care și pe unde, înseamnă să mergi la părinți și să le mulțumești pentru tot ce au făcut și continuă să facă pentru tine. Înseamnă să te ierți pe tine și să te accepți așa cum ești, înseamnă să îți înveți copiii să fie toleranți și iubitori.

Paștele înseamnă lumină! Iar Paștele Blajinilor înseamnă a le da lumină celor care nu mai sunt în această viață. Fiți demni de cine sunteți! Acceptați lumina în sufletele voastre și bucurați-vă de Sfintele Sărbători alături de familie și de cei dragi!

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii