Cum se face justiție în R. Moldova: Condamnat la 18 ani și 5 luni de pușcărie, inclusiv în baza unor copii neautentificate și a unor acte false

Cum se întâmplă lucrurile dacă ajungi pe mână justiției din R. Moldova: Un material realizat de jurnaliștii Pavel Păduraru și Mihaela Culcinschi pentru Jurnal.md evocă povestea unui deținut care susține că a ajuns la pușcărie pentru că a cerut bani de la Dorin Damir, finul lui Vladimir Plahotniuc.

Alexandru Sârghi, care își ispășește pedeapsa la Penitenciarul nr. 2 din Lipcani a declarat că cele 14 dosare în care a figurat ca bănuit sau învinuit ar fi fost intentate după ce el ar fi cerut un împrumut de la Damir, care i-ar fi cerut în schimb să-i cedeze afacerea, susține deținutul. Mai mult, Sârghi subliniază că, în primii ani de detenție, i s-ar fi propus să ajungă la o înțelegere amiabilă cu Damir pentru a obține libertatea.

Alexandru Levinschi, avocatul lui Dorin Damir, afirmă că nu-l cunoaște pe Alexandru Sârghi și califică acuzațiile acestuia drept insinuări.

Avocata condamnatului, Tatiana Tampei susține că de fapt nici nu trebuia intentată o cauză penală pe acest fapt.

Suntem în prezența unei cauze civile. Acolo pur și simplu s-a luat un împrumut, s-a întocmit o recipisă, Sârghi și-a asumat răspunderea să restituie banii. Sunt de părere că partea vătămată avea anumite relații: ori la poliție ori la procuratură. Toate facturile au fost anexate în copii și nici măcar nu au fost autentificate de către procuror. Știți ce înseamnă xerox pus în dosar?”, se întreabă retoric avocata.

Potrivit avocatei, ”de obicei la Curtea de Apel sunt vreo câțiva judecători care intră în esența dosarelor, restul așa… ori nu au vrut, ori nu s-au străduit”.

Jurnal.md precizează că nu-și propune să demonstreze vinovăția sau nevinovăția lui Alexandru Sârghi, ci doar relatează despre modul în care acestuia i-au fost instrumentate cauzele penale și despre gafele evidente comise intenționat sau din nepăsare de către procurori și judecători. Inclusiv în baza unor copii neautentificate și a unor acte false, Alexandru Sârghi a fost condamnat la 18 ani și 5 luni de pușcărie pentru escrocherie și delapidarea averii străine.

Materialul integral îl găsiți accesând link-ul de mai jos:

Articole similare
Comentarii