Cum va proceda România în relația cu R. Moldova, după victoria Maiei Sandu în alegeri? Viziunea deputatului PNL, Matei Dobrovie

Victoria liderei PAS Maia Sandu în alegerile prezidențiale din 15 noiembrie este văzută cu foarte multă bucurie la București. ”Pentru R. Moldova există o speranță, un fel de luminiță de la capătul tunelului, după atâția ani de corupție, sărăcie, status quo toxic pentru R. Moldova”.  Declarațiile au fost făcute de deputatul PNL din Parlamentul României, Matei Dobrovie, una dintre puternicele voci de la București în sprijinul R. Moldova vorbește, în cadrul emisiunii Vocea Diasporei difuzată pe Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS.

E.R: Cum a fost văzută de la București victoria liderei PAS Maia Sandu în alegerile prezidențiale din 15 noiembrie?

Cu foarte multă bucurie. Pentru R. Moldova există o speranță, un fel de luminiță de la capătul tunelului, după atâția ani de corupție, sărăcie, status quo toxic pentru R. Moldova. Iată că există o fărâmă de speranță și această speranță este legată de Maia Sandu care reprezintă un proiect reformist care unește cetățenii R. Moldova prin dorința tuturor de a trăi mai bine, de a avea un viitor la ei acasă, indiferent de opțiunile geopolitice și simpatiile față de România, Rusia sau UE. Această dorință s-a manifestat și prin votul foarte puternic, mobilizat al diasporei care a arătat că oamenii alungați de sărăcie și corupție dincolo de granițe, își iubesc țara și că își doresc totuși să se întoarcă acasă.

În momentul de față, dna Maia Sandu, președintele ales al R. Moldova, nu are o majoritate parlamentară confortabilă ca să poată să își îndeplinească promisiunile electorale. Oamenii au foarte multe așteptări și o nouă dezamăgire ar fi aproape fatală…

Exact aici este pericolul, așteptările, speranțele pe care și le pun oamenii în Maia Sandu sunt foarte mari și e un lucru normal până la urmă. Dar trebuie să fim și realiști. Într-adevăr președintele în R. Moldova are niște atribuții importante legate de politica externă, reprezentarea țării, de apărare și securitate. Însă fără un guvern partener nu poate face reformele pe care R, Moldova s-a angajat să le facă prin Acordul de asociere cu UE. Pe de altă parte, există acest pericol ca oamenii, pe cât de entuziasmați sunt în momentul de față, pe atât de repede să aibă așteptări nerealiste de la Maia Sandu și să creadă că ea poate să rezolve toate problemele R. Moldova peste noapte. Evident că acest lucru nu se poate. Ceea ce poate face Maia Sandu și sunt sigur că va face este acela de a scoate R. Moldova din izolarea diplomatică în care se află, de a îmbunătăți relația cu vecinii (România, Ucraina) și cu UE, Maia Sandu având un atu important, este apreciată, are credibilitate mare în toate cancelariile europene. Îmi imaginez că va fi mult mai ușor având un partener de genul Maiei Sandu la conducerea statului ca să se deburseze noi finanțări pentru R. Moldova, să existe o reluare a finanțărilor care au fost înghețate pentru că nu se respectau angajamentele luate.

Vorbind despre fondurile europene care ar putea să vină, dacă Maia Sandu nu are un Guvern și majoritate parlamentară, atunci unde vor ajunge acești bani, aceste fonduri și cine va gestiona aceste sume?

Aici revenim la problema de fond. Am asistat la situații anormale, când în localitățile unde România a făcut investiții pentru renovarea grădinițelor și școlilor, Igor Dodon câștiga cu scoruri zdrobitoare. Au fost paradoxuri care s-au explicat, pe de o parte, prin faptul că România nu și-a comunicat suficient de bine investițiile, pe de altă parte prin duplicitatea autorităților din R. Moldova.

Cum va proceda România mai departe în relația cu R. Moldova?

Cred că România va face acest lucru prin guvernul Orban și președintele Iohannis să o susțină pe Maia Sandu în încercarea ei de a contracara aceste forțe și de a ajunge la un deznodământ dorit de toți: un parlament legitim și curat. Este lucrul pe care ni-l dorim și aici în România, este lupta noastră comună.

De-a lungul anilor, România a susținut la Chișinău lideri politici care ulterior s-au compromis prin acțiunile lor. Cum se vor schimba lucrurile de această dată?

Eu sper că nu se va mai întâmpla niciodată acest lucru. Au fost dezamăgiri care au costat și au redus din credibilitatea României în ochii cetățenilor din R. Moldova, mă refer la susținerea regimului Plahotniuc și alte lucruri care s-au întâmplat. Dar cred că România a învățat din greșelile făcute și una dintre principalele lecții pe care România le-a învățat a fost să condiționeze practic orice susținere financiară pe reforme concrete. Această abordare este îmbrățișată sută la sută de către actualul Guvern de la București și președintele Iohannis. Pe de altă parte cred că ar trebui să mergem mult mai departe decât a susține unii lideri politici care sunt la un moment dat pe val sau la putere. Cred că trebuie să investim mult mai mult în ceea ce înseamnă presă independentă și de calitate de limbă română în R. Moldova, să avansăm pe crearea unui spațiu informațional comun România – R. Moldova, să avem o prezență mediatică mult mai puternică peste Prut. Amintim aici și de interconectarea energetică. E nevoie de o colaborare la firul ierbii. E nevoie, dincolo de cuvinte mari, să ne cunoaștem. La primul tur de scrutin în R. Moldova, televiziunile din România, în loc să relateze acest eveniment, difuzau emisiunii despre fotbal sau muzică. Este clar că avem o problemă. Interesul reciproc despre evenimentele care se întâmplă de pe cele două maluri ale Prutului nu este cultivat pe cât ne-am dori. Și aici presa are un rol fundamental. Ca fost jurnalist, am încercat să încurajez acest schimb între jurnaliști, posibilitatea lor de a face proiect comune, de a se cunoaște.

Emisiunea integrală cu deputatul PNL din Parlamentul României, Matei Dobrovie o puteți urmări accesând link-ul de mai jos.

Articole similare
Comentarii