Dacă legea ar funcționa ca în Franța, în Moldova nu ar mai fi locuri libere în pușcării

În Franța cazul unei renumite familii (soțul primar și soția adjunctul său) condamnată la închisoare pentru fraudă fiscală face subiectul primei pagini a instituțiilor de presă. Astăzi Patrick Balkany, primarul din Levallois-Perret, un oraș care se bucură de anumite privilegii, din regiunea pariziană, a fost recunoscut vinovat de spălare de bani fiind condamnat la 5 ani de închisoare de tip închis. În același timp, soția sa, a fost condamnată la 4 ani de închisoare. Cuplul este suspectat că a ascuns 13 milioane de euro FISC-ului în perioada 2007 – 2014.

Primarul nici măcar nu a vrut să iasă din celulă la pronunțarea sentinței, acesta fiind încarcerat acum o lună. În schimb, a avut posibilitate să afle despre decizia instanței de judecată de la televizor.

Dacă legea ar funcționa ca în țările occidentale sau ca în Franța, în Moldova nu ar mai fi locuri libere în pușcării. Atâtea cazuri de spălare de bani, de corupție care sunt înregistrate și scoase în vizorul public, rămân fără nicio continuitate, fără nicio finalitate.

Altele trec nevăzute de către organele de drept, iar unele sunt mușamalizate în instanțele de judecată, astfel încât cei cu musca pe căciulă sunt declarați nevinovați, iar statul – cu pierderi semnificative de bani care ar putea fi direcționați către domeniile vulnerabile ale țării.

Articole similare
Comentarii