De ce nu sunt în siguranță în biserică și nu am încredere în preoți? De-atâta

Editorial Elena Robu

Da, nu pot fi în siguranță în biserică. Da nu am încredere în majoritatea preoților sau a fețelor bisericești. De ce? De-atâta.

Dar la modul serios, după ce Mitropolia Moldovei a emis o recomandare prin care cheamă credincioșii să frecventeze bisericile și că împărtășania în această perioadă a postului se va face în zilele de miercuri, vineri și sâmbătă, asta în timp ce autoritățile au emis un ordin prin care se interzic toate manifestările cu participarea a mai mult de 50 de persoane, biserica poate deveni un focar de răspândire a coronavirusului.

Un exemplu în plus când biserica se implică acolo unde nu este cazul. Imaginați-vă doar ce se poate întâmpla când cu aceeași linguriță sunt împărtășiți toți oamenii din biserică? Și dacă unul dintre ei este infectat cu coronavirus? Cine va gestiona după asta catastrofa?

Public mai jos recomandările Mitropoliei Moldovei după ce în R. Moldova au fost confirmate primele cazuri de coronavirus:

”În contextul primului caz de coronavirus confirmat în Republica Moldova, recomandăm tuturor clericilor și credincioșilor din cadrul Sfintei noastre Biserici să respecte cu strictețe prevederile emise de instituțiile administrației publice și sanitare din țara noastră, precum și toate recomandările de imediată necesitate în ceea ce privește igiena și sănătatea publică în contextul răspândirii virusului COVID-19.

Reiterăm și îndemnul la rugăciune, adresat tuturor clericilor, monahilor și credincioșilor din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova, cerând mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a Sfinților Tămăduitori, a Sfântului Arhanghel Rafail și a tuturor Sfinților, pentru cei bolnavi şi încercaţi astăzi în lume de noul virus și pentru întărirea noastră fizică și duhovnicească, pentru că aceasta este una din datoriile principale ale creștinului de a se ruga unii pentru alţii.

De asemenea, recomandăm clerului ca în sfintele locașuri să se întreprindă cu regularitate spălarea, curățarea și dezinfectarea suprafețelor și a icoanelor cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool, precum și aerisirea permanentă a spațiilor.

La fel, recomandăm tuturor de a fi precauți la contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute, recomandându-le consultarea în regim de urgență a medicului.

Totodată, aducem la cunoștință credincioșilor că au posibilitatea de a se împărtăși în această perioadă a postului și în zilele de miercuri, vineri și sâmbătă, astfel încât cei care au ocazia, să se împărtășească în aceste zile, pentru a micșora aglomerația din Sfintele Locașuri în zilele de duminică”.

Articole similare
Comentarii