Din efectele sancțiunilor față de Rusia: Sputnik News dă faliment în Franţa

Agenţia de presă Sputnik News a intrat, în Franţa, în procedură de lichidare judiciară, în urma interzicerii presei ruse de stat de către Uniunea Europeană (UE), după invazia Ucrainei de către Rusia, a declarat miercuri conducătorul filialei franceze Vladimir Morozov pentru AFP.

De ce însă a fost nevoie de un război, pentru ca Uniunea Europeană să își securizeze spațiul informațional de propaganda rusă? De ce asemenea decizii nu au putut fi luate ”pe timp de pace”? Dacă propaganda rusă ar fi fost interzisă din start în UE, astăzi poate nu am fi avut un război în care mor copii și oameni nevinovați.

Aceeași situație este valabilă și pentru R. Moldova. Propaganda rusă trebuie interzisă definitiv, fără posibilitatea ca emisiunile de propagandă ale Kremlinului de la posturile de televiziune rusești să fie din nou difuzate pe teritoriul R. Moldova după ce războiul se va încheia. Securizarea spațiului informațional ar trebui să rămână una dintre priorități pentru autoritățile de la Chișinău.

***
Revenind la Sputnik News din Franța, lichidarea judiciară a fost pronunţată de justiţie la 4 mai şi s-ar putea prelungi până în 2024.

Cei 27 de salariaţi ai întreprinderii din Franţa – al căror salariu a fost preluat în sarcină prin regimul garantării salariilor – au fost concediaţi imediat după această hotărâre, potrivit News.ro.

Modelul economic al Sputnik News, o publicaţie online lansată în 2014, are la bază un singur client rus, afiliat Kremlinului, şi anume organismul Rossia Segodnia, care-i comanda subiecte şi reportaje, declară AFP lichidatorul întreprinderii, Christophe Basse, desemnat de către justiţie.

Instituţiile de presă de stat RT şi Sputnik – acuzate de faptul că sunt instrumente de ”dezinformare” ale Moscovei – au fost interzise în UE după invazia şi lansarea ofensivei ruse în Ucraina.

O interdicţie de difuzare la televiziune şi pe Internet a intrat în vigoare la 2 martie.

Rossia Segodnia şi-a reziliat contractul în aprilie, iar Sputnik s-a plasat atunci, pentru scurt timp, în procedură de salvare judiciară, transformată apoi în lichidare.

Societatea lasă în urma sa un pasiv de aproximativ 500.000 de euro – datorii sociale şi fiscale.

Postul de informaţii RT France continuă, în schimb, să emită în franceză şi să publice articole pe site, care este accesibil prin reţea privată virtuală (VPN), un serviciu care permite navigarea pe web ocolind blocarea.

Articole similare
Comentarii