E nevoie sau nu ca alegătorii din diaspora să vină acasă la alegerile parlamentare din toamnă

0

Deși multe dintre regulile de joc pentru diaspora la alegerile parlamentare care vor avea loc în această toamnă încă nu sunt cunoscute (Comisia Electorală Centrală urmează să aprobe mai multe regulamente și decizii în acest sens),  consider că este bine să discutăm despre opțiunile moldovenilor stabiliți sau aflați peste hotarele țării și evident să venim cu propuneri pentru a îmbunătăți starea de lucruri.

În momentul de față, în opinia mea, diaspora are două opțiuni pentru a participa la alegerile parlamentare din toamnă, după ce sistemul de vot a fost schimbat:

1. Moldovenii stabiliți peste hotare pot vota în țările de reședință, dar în acest caz își vor da votul pentru unul dintre candidații care se vor înscrie în cursă în cele 3 circumscripții deschise în diaspora. Să fie și mai clar, nu vor putea vota pentru candidații de acasă, personal pentru lidera PAS, Maia Sandu, de exemplu. Diaspora va avea dreptul să voteze pentru candidatul din diasporă, dar și pentru partidele politice care se vor înscrie în cursa electorală.

2. Moldovenii stabiliți peste hotare care nu vor să voteze pentru un candidat din diasporă, pot veni acasă și să voteze pentru candidatul care va fi înscris în circumscripția unde au viza de reședință. Pentru claritate, alegerile parlamentare din toamnă vor fi un fel de alegeri locale, atunci când vă alegeți primarul (o persoană concretă) și consilierii locali (votând partidele politice).

Așadar, alegerea vă aparține. Dacă sunt și alte propuneri sau soluții, le putem dezbate și discuta. Doar că mare atenție!!! la alegerile parlamentare din toamnă nu va fi decât un singur tur de scrutin. Iar furtul votului se va face cu o viteză uluitoare. Va fi nevoie doar de un singur vot în plus în fiecare circumscripție electorală pentru candidatul agreat de putere ca acesta să câștige. De aceea este nevoie de mobilizare maximă în ziua alegerilor, pentru că atunci se va da lovitura cea mare.

Să ne amintim că actuala putere a schimbat sistemul electoral așa cum le-a convenit mai bine ca să se mențină la conducere. Dar noi, cetățenii acestei țări, cărora ne pasă de viitorul teritoriului unde ne-am născut, putem să zădărnicim planurile acestui regim de la guvernare. Dacă ne vom mobiliza, dacă vom fi informați, dacă vom cere respectarea drepturilor noastre, dar cel mai important – dacă vom veni în număr extrem de mare la alegeri.

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.
error: Content is protected !!