Eveniment de bun venit în orașele franceze: Am avut un schimb de informații cu primarul orașului Saint-Etienne

Bun venit în orașele franceze: Zilele trecute am participat la un eveniment inedit aici, în Saint-Etienne, Franța. Este vorba despre o manifestare de bun venit pentru cetățenii care s-au stabilit cu traiul, în ultimii trei an, în oraș, indiferent de statut sau naționalitate. De fapt, este deja o tradiție de mai bine de 40 de ani ca în Saint-Etienne să se organizeze un asemenea eveniment cu suportul Asociației AVF (Accueil des Villes Françaises). Asociația are filiale în mai mult de 300 de orașe din Franța unde sunt organizate, de regulă toamna (când se numără bobocii), evenimente de bun venit în localitate pentru noii cetățeni.

Ce se întâmplă la un asemenea eveniment?

În primul rând, am avut ocazia să am un schimb de informații cu primarul orașului Saint-Etienne, Gaël Perdriau căruia i-am vorbit despre R. Moldova, despre moldoveni, despre relațiile moldo-franceze.

De asemenea, persoanele care vin să se stabilească în Saint-Etienne au avut posibilitate să intre în contact direct cu aleși locali, responsabili de la diferite servicii ale orașului, partenerii acestora, pentru schimb de informații și pentru crearea unei rețele de contacte.
Participanților le-au fost puse la dispoziție numeroase informații cum ar fi anuare sportive, culturale, pliante despre marile proiecte ale orașului, despre rețeaua de transport în comun, harta turistică a regiunii, planul orașului și multe alte informații utile. Se depun eforturi pentru o mai bună integrare a cetățenilor în viața socială, culturală, politică a orașului.

De asemenea în cadrul acestui eveniment, am avut posibilitatea să mă înscriu pe listele electorale la alegerile europarlamentare din 2019, dar și la alegerile municipale din 2020. (În Franța este obligatoriu să te înscrii pe listele electorale ca să participi la alegeri. Despre asta am scris într-un articol mai vechi)

Ce facem cu morții care votează pe listele electorale

Așadar, este un exemplu foarte bun de comunicare a aleșilor locali cu cetățenii. Persoanele care decid să se stabilească într-un oraș sau altul au acces la multă informație utilă și la funcționari care ar putea să le răspundă la întrebări.

În Moldova nici nu ai pentru cine organiza asemenea întâlniri. Oamenii pleacă în valuri din țară, iar cu această ocazie, s-ar putea organiza doar evenimente de bun rămas.

Articole similare
Comentarii