Fac politică artiștii?!

Editorial Elena Robu. A devenit cumva o normalitate deja să vedem oameni de cultură, artiști, interpreți care cântă la concerte electorale, care susțin partide politice, care se implică în proiectele lansate de președintele republicii Igor Dodon. Deși acest lucru nu ar trebui să fie o normalitate. Uitați-vă cum peste Prut mai sunt artiști cu demnitate care amintesc poporului să se deștepte.

Un nou episod al serialului ”artiștii în slujba politicienilor” s-a consumat ieri, la Butuceni. Igor Dodon s-a întâlnit, la o masă cu bucate moldovenești, cu mai mulți interpreți ”autohtoni” care, susțin campania lansată de șeful statului „Iubesc Moldova”. Pozele vorbesc de la sine:

 

Am scris în repetate rânduri despre ”artiștii în slujba politicienilor”, iar replicile precum că artiștii nu fac politică nu au ezitat să apară. Dar a susține un politician și a cânta la concerte electorale cum se cheamă?!

Ceea ce nu înțeleg artiștii este cât rău fac societății prin asemenea gesturi de susținere a politicienilor. Poate nu își dau seama că prin intermediul oamenilor de cultură este manipulată societatea, că ei, artiștii, sunt și formatori de opinie, că părerea lor contează pentru publicul care le ascultă piesele. Interpreții însă nu își asumă niciun fel de responsabilitate în a influența obțiunea de vot a alegătorilor și într-un final avem o societate pe care, de fapt, o merităm.

Într-o discuție mai veche la emisiunea Alb&Negru cu una dintre cele mai active voci din Parlamentul Independenței, regretata Nadeja Brânzan, am abordat și acest aspect al elitei intelectuale a țării. Spunea atunci fosta deputată că dacă votul oamenilor este corupt depinde de elita intelectualã a localitãții, de elitele intelectuale. Intelectuali mai existã, dar nu sunt luptãtori, nu au curajul, nu au înțeles o esențã, fiindcã omul trebuie sã trãiascã viața cu demnitate, integritate și în iubire de oameni.

Iată ce lipsește probabil multor oameni de cultură din R. Moldova: demnitate, integritate și iubire de oameni.

Citește și: Parada artițiștilor care susțin politicienii în alegeri

 

Articole similare
Comentarii