Franța susține reformarea sistemică a justiției din Republica Moldova, inițiată de Ministerul Justiției

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a purtat discuții cu Ambasadorul Republicii Franceze la Chișinău, E.S. Graham Paul, despre prioritățile Ministerului Justiției, în special despre reformarea sistemului de justiție. În acest sens, Sergiu Litvinenco a făcut o trecere în revistă a acțiunilor deja inițiate, dar și a celor care urmează să demareze în timpul apropiat.

În context, ministrul Justiției a menționat cât de important este procesul de pre-vetting, pentru inițierea reformei justiției. „Implementarea cu succes a mecanismului de verificare a integrității candidaților la funcția de membru în CSM și CSP va da tonul la ce urmează să se întâmple în justiție. Și aici mă refer la curățarea sistemului de oameni cu probleme de integritate și promovarea judecătorilor și procurorilor onești și integri”, a subliniat Sergiu Litvinenco. 

Referindu-se la pre-vetting și vetting, ambasadorul Graham Paul a reiterat că Franța susține inițiativele lansate cu scopul de a reforma sistemic justiția din Republica Moldova și a dat asigurări că țara sa va oferi sprijinul și expertiza de care avem nevoie. „Într-adevăr, recrutarea membrilor integri în CSM și CSP este un element-cheie pentru reformarea justiției”, a menționat ambasadorul francez.

De asemenea, oficialii au convenit asupra consolidării cooperării moldo-franceze și pe alte segmente ale justiției, cum ar fi prevenirea și combaterea corupției, reforma sistemului penitenciar și cel al probațiunii.

La final, ministrul Justiției a mulțumit Republicii Franceze pentru asistența pe care a oferit-o până acum Republicii Moldova. „Apreciez deschiderea țării dumneavoastră de a ne susține în continuare, pentru ca să avem un stat de drept cu o justiție corectă, echitabilă și transparentă”, a încheiat Sergiu Litvinenco.

Articole similare
Comentarii