Iată cum în Africa preoții își cer scuze pentru că politicienii fac agitație electorală în biserică

1

Agitație electorală în biserică: În Côte d’Ivoire (Republica Coasta de Fildeș, o țară din Africa de Vest) cardinalul Jean Pierre Kutwa și arhiepiscopul Abidjan-ului (cel mai mare oraș din Africa de Vest) au cerut iertare enoriașilor pentru intervenția unui politician în timpul slujbei în biserică. Această agitație electorală în biserică a candidatului pentru alegerile municipale a trezit un adevărat scandal în societate.

„Mulți dintre voi au fost indignați de ceea ce s-a întâmplat la parohie. Ne cerem scuze în fața voastră. Creștinilor, vă rog să-l iertați pe preot”, a spus Cardinalul.

Cum s-a întâmplat totul

Cu ocazia alegerilor locale din 13 octombrie în Côte d’Ivoire, unul dintre candidații la primăria din Abobo, o comună populară a Abidjan-ului, a vizitat parohiile catolice ale localității. Primit la slijbă duminică, 30 septembrie la una dintre parohii, candidatul care face parte din partidul președintelui țării a avut la dispoziție 15 minute pentru a mulțumi preotului, pentru a vorbi despre dialogul interreligios și pentru a anunța despre o donații de câteva milioane de franci.

Ulterior, video-ul a devenit viral pe rețelele de socializare și a creat o mare polemică între catolici. Numeroși enoriași s-au arătat indignați că în biserică se face campanie electorală. ”Preoții nu ar trebui să permită asemenea lucruri. Nu este normal, oamenii fac agitație electorală în biserică, este trist”, ste unul dintre comentariile lăsate pe rețelele de socializare.

Reacția Arhiepiscopului

Vina însă a fost dată pe tinerețea preotului. ”Este un preot nou, dar acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată în Biserica noastră”, a asigurat Arhiepiscopul de Abidjan. ”I-am tras mâța pe spate tânărului meu coleg și i-am spus că în biserică nu oferim niciodată cuvântul unei autorități, mai ales în timpul unei campanii electorale.

Explicând circumstanțele acestei intervenții, Arhiepiscopul de Abidjan a spus că, înainte ca acest candidat să fie primit în biserică, tânărul preot a cerut un sfat unui superior. „Secretariatul arhiepiscopiei i-a explicat că nici nu este vorba ca un ministru să vorbească în timpul unei slujbe. Doar că, la sfârșitul Liturghiei, protocolul ministrului a cerut doar un minut să-i mulțumească preotului că l-au acceptat în biserică și că acest minut s-a transformat într-o adevărată tribună politică„, a adăugat Arhiepiscopul.

Realitatea din Moldova: mai rău decât în Africa

Și acum să revenim în R. Moldova, unde asemenea cazuri când politicienii fac agitație electorală în biserică au fost raportate de nenumărate ori. Acest fapt a fost constatat chiar și de Curtea Constituțională în procesul de validare a alegerilor prezindențiale din 2016.

Diferența dintre o țară din Africa și Moldova este că în Africa preoții au avut totuși discernământul să își ceară scuze pentru ceea ce s-a întâmplat și au dat asigurări că astfel de cazuri de agitație electorală nu se vor mai produce în bisericile catolice. La noi ce se întâmplă? O armată de preoți îl apără în continuare pe președintele țării, Igor Dodon, iar biserica este folosită într-un mod evident în scopuri politice. Deci, este mai rău decât în Africa. Dar autorităților, ca de obicei, le place să se compare cu țări europene precum Germania, Marea Britanie, Franța, când de fapt, la noi e mai rău decât în Africa (fără niciun fel de discriminare).

 

 

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.
error: Content is protected !!