Igor Dodon a vizitat Rusia o dată la două luni în 2017! Recordul diplomatic al R. Moldova!

Se pare că niciun alt președinte moldovean nu a reușit performanța lui Igor Dodon de a se vedea odată la două luni cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin pe parcursul unui singur an. Întâlnirile nu s-au soldat cu mari rezultate, însă propaganda rusă pe intern și extern a lucrat destul de subtil și intens în urma acestor vizite.

Așadar, iată retrospectiva anului din acest punct de vedere:

17-18 ianuarie – vizita lui Igor Dodon la Moscova. Putin îi oferă lui Dodon harta Moldovei istorice. În afară de această hartă, Dodon nu s-a întors cu nimic de la Kremlin.

17 martie – Igor Dodon se întâlnește cu Vladimir Putin la Moscova, pentru a doua oară. În cadrul acestei vizite, Dodon i-a dus câteva sticle din vinul pe care liderul de la Kremlin îl are la Cricova. O publicație rusească, MK, scrie că Dodon l-a așteptat pe Putin în antecameră timp de 4 ore.

9 mai – Igor Dodon participă alături de Vladimir Putin la parada de 9 mai de la Moscova. Pentru prima dată în ultimii 10 ani, un președinte moldovean participă la asemenea evenimente.

10 mai – Igor Dodon are o întrevedere cu președintele Dumei de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse.

22 mai – Igor Dodon are o întrevedere cu şeful Guvernului Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev. Întâlnirea are loc la Istanbul, în cadrul Summitului Şefilor de Stat și de Guvern ai Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră.

2 iunie – Igor Dodon are o întrevedere cu Vladimir Putin în cadrul Forumului Economic din Sankt Petersburg. În cadrul discuției, Igor Dodon a mulțumit omologului său rus pentru contribuţia personală la luarea deciziilor privind reluarea exporturilor de produse moldoveneşti pe piaţa rusă şi amnistierea migranţilor.

1 iulie – Igor Dodon are o întrevedere cu delegaţia partidului „Spravedlivaia Rossia” din Fedarația Rusă. Șeful statului a declarat că “Spravedlivaia Rossia” este primul partid din Rusia, care a semnat un acord de cooperare cu Partidul Socialiştilor din Republica Moldova în perioada aflării lui Igor Dodon la preşedinţia formaţiunii.

10 octombrie – Igor Dodon se întâlnește cu  Vladimir Putin la Soci, în cadrul ședinței Consiliului Șefilor de State ai CSI şi a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic. În cadrul discuțiilor, Putin a menționat că relațiile dintre Republica Moldova și Rusia sunt într-un impas, iar normalizarea lor este dificilă.

26 decembrie – Igor Dodon are ultima întrevedere cu Vladimir Putin din acest an. În cadrul summit-ului neformal al CSI, președintele R. Moldova a avut o discuție cu omologul său rus, Vladimir Putin, în cadrul căreia au abordat toate aspectele legate de relațiile bilaterale.

Toate rapoartele fotografice ale întrevederilor celor doi președinți arată o atitudine ironică (eventual disprețuitoare) a președintelui rus față de omologul său din Moldova. Asta fără a fi specialist în interpretarea gesturilor și a expresiei faciale a președintelui. Devine deja prea evident felul cum și-a negociat președinția Igor Dodon și care a fost prețul acesteia. Planurile par să nu fie însă conform așteptărilor, iar vânzarea țării continuă pe toate căile și direcțiile, acum și în Europa, având în vedere ultimele semnale transmise de conducerea PD (prin inițiativa de ieșire din CSI, doar ca să arate cât de ”anti-ruși” de suprafată sunt).  Vindem și vindem și continuăm să avansăm spre o bezna istorică, una care va declanșa boom-ul ce va renaște țara noastră așa cum ne-au lăsat-o strămoșii noștri. Până acolo însă mai este cale lungă, iar eu, ca jurnalistă, voi continua să contribui așa cum îmi dictează profesia pe care mi-am ales-o și, care, alături de celelalte puteri ale unui stat, contribuie la sănătatea și modernizarea țării noastre!

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena robu

Articole similare
Comentarii