În Brazilia este cerută anularea alegerilor prezidențiale din cauza ”fake-news”

Alegeri în Brazilia: Zeci de știri false și denigratoare au marcat campania electorală pentru prezidențialele din Brazilia. Alegătorii au primit mesaje aproape amenințătoare pe WhatsApp în care se spunea că dacă vor vota pentru Partidul Muncitoresc vor pierde locul de muncă și cartea de alegător.

Stânga din Brazilia suspectează echipa lui Jair Bolsonaro (extremist de dreapta, militar în rezervă) pentru că ar fi orchestrat o campanie de defăimare prin intermediul mesajelor cumpărate și distribuite pe WhatsApp ce vizează Partidul Muncitoresc și pe fostul primar de São Paulo Fernando Haddad. Partidul Muncitoresc speră să obțină anularea primului tur de scrutin și denunțarea fabricii de minciuni a adversarului său politic de extremă dreaptă.

Mai mult, partidele de sânga din Brazilia vorbesc despre o posibilă crimă electorală. Tribunalul superior electoral încă nu a venit cu o reacție.

De ce am venit cu un astfel de exemplu? Pentru că și în R. Moldova, alegerile prezidențiale din 2016 au fost marcate de minciuni și campanii de denigrare și au influențat rezultatul votului. Minciuna despre cei 30 de mii de sirieni a înclinat balanța pentru o victorie a socialistului Igor Dodon. Nu s-a vorbit atunci despre anularea alegerilor prezidențiale. În schimb, justiția din Moldova anulează alegerile locale din Chișinău, fără ca cineva să ceară acest lucru și fără a fi vorba despre ”fake-news”.

Articole similare
Comentarii