În ce condiții poate fi retrasă cetățenia română

Deși dețin și cetățenia română, unii demnitari de la Chișinău nu ezită să aducă jigniri la adresa statului român, căruia i-a jurat credință în momentul redobândirii cetățeniei române. Este și cazul premierului de la Chișinău, Ion Chicu care astăzi, într-o postare pe rețelele de socializare, a criticat și denigrat România, creând un scandal diplomatic între București și Chișinău. Europarlamentarul român, Eugen Tomac, consideră că răspunsul României ar trebui să fie retragerea cetățeniei române deținută de Ion Chicu.

Totuși, în ce condiții poate fi retrasă cetățenia română?

Subiectul a fost abordat în cadrul emisiunii ”Vocea Diasporei” difuzată pe Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS cu participarea secretarului de stat al Departamentului pentru relația cu R. Moldova, Ana Guțu.

Potrivit demnitarului, ”actualmente Legea cu privire la cetățenia română are o prevedere care permite retragerea cetățeniei române în cazul în care persoana a comis acte de denigrare, de trădare națională la adresa României. Pentru ca acest articol să fie activat trebuie depusă o cerere penală împotriva acestei persoane. Autoritatea Națională pentru Cetățenie nu poate să facă așa ceva. Cel care dorește trebuie să meargă personal în proces, să dea în judecată persoana, să prezinte probe că această persoană se face vinovată și poate fi declanșat respectivul articol. Orice persoană fizică poate face acest lucru”.

Cu alte cuvinte, cetățenia română îi poate fi retrasă unei persoane doar dacă există o decizie a instanței de judecată în acest sens. Instanța de judecată poate fi sesizată de o persoană fizică sau juridică cum ar fi un ONG sau o Asociație. O simplă petiție nu este suficientă, precizează Ana Guțu.

Interviul integral îl puteți urmări accesând link-ul de mai jos.

Articole similare
Comentarii