Incendiile au devastat sate întregi din sud-vestul Turciei. Alertă și în Atena, Croația și Bulgaria

Pentru localnicii din regiunile afectate de incendii, situația este cu mult mai dramatică decât o vacanță ratată. Atena e în alertă, din cauza unui incendiu de vegetație izbucnit marți seară în nordul capitalei elene. Locuitorii mai multor sate au fost evacuați de urgență din calea flăcărilor.

În nordul Atenei, unde un incendiu de vegetaţie s-a întins rapid până la marginea zonelor rezidenţiale. Mii de locuitori din localităţile de la periferia capitalei elene au primit ordin de evacuare şi au fugit din calea flăcărilor, în timp ce fumul dens s-a extins deasupra Atenei.

În Turcia, lângă faimoasele stațiuni frecventate inclusiv de români, incendiile au înghițit de-a valma case, păduri, dar și culturi agricole. Oamenii sunt furioşi pe autorităţi, despre care spun că nu i-au ajutat cu nimic. Asta în ciuda preşedintelui Recep Taip Erdogan, care a făcut declaraţii optimiste la o întâlnire cu oficialii turci.

La câţiva kilometri de Cokertme, oamenii din oraşul Bozalan se plâng că pompierii s-au retras din calea flăcărilor şi i-au lăsat să se descurce cum pot.

Peste patru mii de oameni, ajutaţi de trei avioane, 38 de elicoptere şi de echipe din Rusia, Ucraina şi Iran încearcă să lichideze flăcările. Numai că dezastrul se extinde rapid, iar flăcările sunt înteţite de vânt şi de secetă.

Şi Croaţia se confruntă cu un incendiu de vegetaţie, izbucnit în apropierea staţiunii turistice Trogir, pe malul mării Adriatice. Flăcările s-au apropiat periculos de locuinţele oamenilor şi de o centrală energetică locală, înainte să fie izolate de pompierii ajutaţi de aeronave specializate în stingerea incendiilor.

Arşiţa insuportabilă e responsabilă şi de zeci de focare izbucnite în sud-vestul Bulgariei. Flăcările au omorât un om şi au rănit alţi trei. Zeci de săteni au fost evacuaţi şi mai multe drumuri principale au fost închise. Lupta împotriva focului se duce atât de la sol, cât şi din aer.

 

 

Articole similare
Comentarii