Jocurile de putere la Curtea Constituțională: Sunt gata judecătorii să își revizuiască propriile mandate?

Gestul prin care judecătorii Curții Constituționale și-au revizuit ultimele decizii și au anulat hotărârile din 8 și 9 iunie, pe care se baza Partidul Democrat, refuzând să recunoască Guvernul numit de Parlament a deconspirat fața adevărată a judecătorilor Înaltei Curți și a justiției (in)dependente din R. Moldova. O dată în plus. Evident, deciziile din 8 și 9 iunie cu privire la dizolvarea Parlamentului nici nu ar fi trebuit să existe.

Totodată, decizia de anulare a propriilor decizii arată cât de dependenți de politic sunt judecătorii Curții Constituționale (mulți dintre ei cu afiliere directă al PDM). Judecători fără demnitate.

După toate câte s-au întâmplat, sunt gata acești judecători să își revizuiască propriile mandate?

Să anunți că la baza anulării propriilor decizii a stat situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova este un exemplu în plus de subordonare politică a CC, într-o țară unde, potrivit Constituției, justiția este independentă de politic.

Apare fireasca întrebare, câte din deciziile luate de actualii judecători de la Curtea Constituționale ar trebui revizuite pentru că au fost luate sub influență politică? Cum pot cetățenii să mai creadă în independența Înaltei Curți după acest episod?

În motivarea pe care au dat-o judecătorii CC se spune că „Hotărârea Curții din 15 iunie 2019 se dorește a fi o sursă a păcii sociale, a menținerii statului de drept, a democrației, precum și a garantării unui cadru adecvat de protecție a drepturilor omului prin combaterea unei instabilități politice de anvergură”. Sunt declarații care nu au niciun gram de adevăr în spate. Curtea Constituțională demult nu mai este o sursă a păcii sociale, deși ar trebui să fie.

Mai poate reveni Înalta Curte în albia independenței, a respectului față de Constituție, a demnității? Aproape imposibil de crezut, în actuala componență.

 

Articole similare
Comentarii