La furat de pavaj sau furatul ca sport național

La colhoz
Pe dealul mare
Cine fură
Acela are

Nu am prins colhozurile de altă dată, dar am prins aceste versuri pe care le-am auzit de mai multe ori, în diferite contexte, inclusiv în piesele de teatru.

Cred că atât de adânc a intrat în mintea moldovenilor această strofă (probabil există și continuarea acestei poezii, cine o știe, să o atașeze la comentarii), încât pare să fie un mod de a fi al nostru.

Furatul este ca un sport național, ne întrecem în furat, un adevărat maraton al furatului. Acum plafonul maxim este miliardul. Cine se va încumeta să depășească acest plafon?! O întrebare retorică și sper să nu ajungem să trăim asemenea realități.

Se fură din grădinile/livezile oamenilor, câte o căldare de mere/pere/cireșe, se fură din viile oamenilor. Veți spune la prima vedere că nu are nicio legătură cu furtul miliardului. Sunt de părere că totul este legat, pentru că a fura e parte din viața noastră. Și dacă se ridică mâna să se fure din ograda vecinului, de ce să nu se fure din bugetul statului? Este cam tot același lucru, fenomenul este același, doar că sumele diferă.

M-a inspirat să scriu acest articol „hoțul de pavaje”. Omul a furat plăci de pavaj de pe bulevardul Ștefan cel Mare din capitală. De ce le-a furat? La ce îi vor servi aceste plăci? Ce vrea să facă? Să nu îți fie jenă să furi chiar în plină stradă, să îți parchezi mașina pe trotuar ca să îți fie mai comod la furat?

http://unimedia.info/stiri/video-fara-pic-de-rusine-un-barbat–surpins-in-timp-ce-fura-placi-de-pavaj-de-pe-bulevardul-Stefan-cel-mare-din-capitala-113420.html

Sau cei care fură indicatoarele de pe trasee. Câți bani fac pe ele dacă le duc la fier uzat? Sau poate și le pun în ogradă, la găini, vite sau porci, să nu încurce direcțiile, să se pregătească pentru curbe abrupte?! De râs și de plâns toată această realitate.

E cam același lucru cu furatul cireșelor de către copii. Dar, la noi, aproape toți cetățenii (cu sau fără funcții) sunt la furat de cireșe, la figurat vorbind.

Cum scăpăm de acest viciu național extrem de periculos? Doar prin legi dure și prin sancțiuni aspre. Tăiat de degete, apoi de mâini și deja ce mai poate fi tăiat. Da, ca pe vremea lui Vlad Țepeș. Unii chiar pot fi trași în țeapă, din partea mea nu este nicio problemă.

Articole similare
Comentarii