Lupta cu corupția în R. Moldova se face… pe hârtie

Centrul Național Anticorupție a anunțat la început de săptămână care este situația în ceea ce privește combaterea corupției în R. Moldova. Așadar, la moment, în izolatorul CNA sunt 16 persoane arestate, altele 17 sunt în penitenciar şi 22 – la domiciliu.

Iată care este tabloul când vorbim despre combaterea corupției în țară, potrivit datelor oferite de CNA:
*828 de materiale înregistrate în cancelaria CNA
*18 cauze penale pornite pe fapte de corupţie
*5 analize operaţionale finalizate
*ARBI (Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale ) a sechestrat bunuri mobile şi imobile în valoare de 2 413 328 lei
*25 instruiri pe subiectul legii integrităţii au fost organizate de către ofiţerii CNA
*34 de proiecte au fost supuse expertizei anticorupție
*56 de apeluri – la linia naţională anticorupţie, dintre care doar 3 sunt de competenţa
*111 de caziere de integritate, eliberate

Cifrele pe hârtie arată bine, dar oamenii în continuare pleacă din țară din cauza corupției. Europenii în continuare nu ne oferă suport financiar pentru că instituțiile statului nu știu cum să lupte cu acest flagel. În continuare oamenii au sentimentul că sunt furați în fiecare zi de către guvernanți și că nimeni dintre ei (cei care sunt acum la guvernare) nu a fost condamnat pentru acte de corupție. Și lista lucrurilor care se întâmplă în continuare, dar care nu au efectele scontate, poate continua.

Așadar, iată cum înțelege puterea să lupte cu corupția – pe hârtie. Odată ajunse în instanța de judecată, multe dosare ”se pierd” și vinovații scapă de răspundere. Un cerc vicios din care nimeni nu vrea să iasă, pentru că este convenabil și aduce mult profit. Dacă însă toate instituțiile statului ar fi în serviciul cetățenilor, nu în serviciul unor politicieni, situația ar putea să se schimbe. Asta însă trebuie să o ceară cetățenii. Nimeni nu va veni să facă în locul nostru ordine în propria casă.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii