Maia Sandu – președintă a țării. Primii pași pe care să îi întreprindă

În R. Moldova, sub ochii noștri, ai alegătorilor, se produce schimbarea. O schimbare așteptată și mult dorită de majoritatea cetățenilor acestei palme de pământ, după cum arată rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale de astăzi, 15 noiembrie.

Și totuși, cum va fi viața de mâine în R. Moldova? Ce fel de schimbări reale se vor produce?

Cu siguranță pentru Maia Sandu nu va fi deloc ușor. Greul abia începe, mai ales că lidera PAS nu are o majoritate parlamentară care i-ar putea asigura votul pentru reformele pe care dorește să le realizeze din funcția de președintă a țării.

Primul pas pe care ar trebui însă să îl întreprindă este o reformă reală a justiției, cu schimbarea procurorului general și instalarea unui alt procuror – integru, independent care să asigure funcționarea unei justiții independente. Se poate oare într-un sfârșit să avem o justiție reformată, pentru care UE a oferit zeci de milioane de euro, sume care s-au dus până acum pe apa sâmbetei?!

Orice promisiune că toți cei care au furat R. Moldova în ultimii 10 ani (sau chiar și mai mult) vor ajunge la pușcărie este goală atât timp cât nu vom avea o justiție independentă.

Care însă vor fi primele acțiuni pe care le va realiza Maia Sandu din funcția de președintă a R. Moldova? După euforia care va dura câteva zile, oamenii vor dori să vadă fapte concrete, pentru că de vorbe deja s-au săturat.

 

Articole similare
Comentarii