Maia Sandu, primită la Paris de Emmanuel Macron: ”Sunteți o personalitate curajoasă care luptă pentru statul de drept și împotriva corupției”

Este o vizită simbolică a unui președinte al Republicii Moldova la Palatul Elysée. După 24 de ani, un președinte al Moldovei este prișit de către Președinția franceză. Maia Sandu care se află într-o vizită oficială la Paris a fost a fost invitată de președintele Republicii Franceze Emmanuel Macron.

Cei doi președinți au făcut scurte declarații de presă. În discursul său, președintele Franței Emmanuel Macron a subliniat sprijinul țării sale în consolidarea statului de drept în Moldova.

Emmanuel Macron:Sunt foarte fericit să o primesc pe doamna președintă Maia Sandu și sunt foarte recunoscător că a acceptat invitația mea de a veni la Paris doar la câteva săptămâni de la învestire. Legăturile care unesc cele două țări ale noastre sunt profunde, în mare parte datorate tradiției francofone a Moldovei. Îmi doresc să întăresc și mai mult această legătură specială care unește țările noastre. Au trecut 24 de ani de când un președinte al Moldovei nu a mai fost întâmpinat la Paris. Deci, sunt foarte fericit că împreună putem marca acest eveniment. Trebuie să spun că această vizită corespunde și cu un punct de cotitură pe care tocmai l-a luat Moldova odată cu alegerea pe care au făcut-o cetățenii R. Moldova de a de a alege o personalitate curajoasă în fruntea statului. O personalitate cu coloană vertebrală pe care a demonstrat-o pe întreg parcursul carierei sale politice, o personalitate care luptă de ani de zile pentru statul de drept și împotriva corupției.

Alegerea dvs. în funcția de președintă este un mesaj extraordinar de speranță. Cu siguranță, proiectul pe care îl purtați va necesita reforme curajoase, multă ambiție, tenacitate și, în acest sens, sper că Franța și Uniunea Europeană să vă sprijine cu putere și pe termen lung. Franța este gata să se angajeze să sprijine Moldova pe această cale. Acest lucru necesită sprijin pentru proiecte de investiții ale companiilor franceze, cum ar fi proiectul de renovare a liniilor de cale ferată, esențial pentru legăturile feroviare dintre Moldova și UE, printr-o implicare mai puternică a operatorilor noștri, cum ar fi AFD (Agence Française de Développement) Expertise France, renovarea infrastructurii, dezvoltare durabilă. Acest lucru depinde și de voința dvs. de a soluționa conflictul din Transnistria, care este o problemă importantă pentru pacea și securitatea europeană. Aș dori să subliniez sprijinul neclintit al Franței pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și disponibilitatea noastră de a juca orice rol util și de a vă ajuta pe această cale “.

La rândul ei, președinta Moldovei, Maia Sandu, a mulțumit Franței pentru sprijinul acordat moldovenilor.

Maia Sandu:Sunt fericită să fiu astăzi aici la invitația dvs. Este o mare plăcere să fiu prima președintă a Moldovei care vizitează Palatul Elysée. Această vizită este foarte importantă pentru noi. Sperăm ca această vizită să permită aprofundarea colaborării dintre Republica Moldova și Franța în beneficiul concetățenilor noștri. Republica Moldova este un stat european nu numai din punct de vedere geografic. Suntem europeni din punct de vedere al culturii, al istoriei, al limbii, dar și prin aspirații noastre către democrație și un stat de drept.  Două treimi din comerțul nostru exterior se desfășoară cu țările UE. Din 2014, când am semnat Acordul de asociere cu UE, am urmat cursul european pentru țara noastră. Este cel mai scurt drum care duce la democrație și prosperitate. Acest acord de asociere ne permite să aducem valorile și standardele europene la noi acasă pentru a îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor.

Am primit un mandat puternic de la cetățenii Moldovei de a reforma justiția și de a construi statul de drept. Oamenii din țara mea merită să trăiască mai bine știind că legea îi protejează și că dreptul lor la libertate este sacru. Asta m-am angajat să fac și sunt încântată să văd că Franța este gata să ne ajute în acest proces, așa cum a făcut deja în toți cei 29 de ani de relații moldo-franceze. Am simțit această solidaritate în cele mai diverse domenii. Franța se numără printre cei 10 investitori din Moldova. Vrem o creștere a volumului schimburilor comerciale cu Franța. De asemenea, dorim mai multe investiții franceze în Moldova. Țara mea este o țară mică, situată strategic între Occident și Orient, cu un potențial economic atractiv pe care vă invit să îl descoperiți.

Astăzi, la Paris, îmi face mare plăcere să spun că istoria moldo-franceză este și istoria oamenilor. Franța reprezintă o șansă de a accede la studii de calitate pentru mii de tineri din Moldova. Franța a devenit o platformă de lansare pentru artiștii noștri la nivel european și a devenit a doua casă pentru zeci de mii de moldoveni, în timp ce și în Moldova am întâlnit francezi care s-au îndrăgostit de moldovenii noștri și s-au stabilit în Moldova, care a devenit pentru ei a doua casă. ”

Amintim că președinta Maia Sandu se află timp de două zile într-o vizită oficială la Paris.

Articole similare
Comentarii