Moldovenii din Italia cer autorităților de la Chișinău acțiuni concrete privind conversiunea permiselor de conducere

Moldovenii din Italia au lansat o petiție privind introducerea permiselor de conducere moldovenești de tip nou (DL 2015) în acordul bilateral din 27.11.2003 privind conversiunea permiselor de conducere.

”Noi, cetăţenii Republicii Moldova, semnăm această petiţie privind solicitarea modificării şi completării Acordului bilateral nr. 2003 din 27.11.2003 între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Italiene, semnat la Roma, intrat în vigoare în data de 24.07.2004, pe motiv că autorităţile italiene REFUZĂ conversiunea permiselor de conducere moldovenești de model nou (DL 2015) în permise de conducere italiene, fiindcă nu este prevăzut în Acordul bilateral nr. 2003 din 27.11.2003 între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Italiene (http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=360421).

”Spuneți vă rog oare în situația în care un cetățean care deținea un permis de conducere de model vechi, care este prevăzut în Acordul bilateral, este nevoit să îl reînnoiască cu seria de modele noi (DL 2015), din mai multe motive, cum ar fi: schimbarea numelui de familie în urma căsătoriei/divorțului, furtul, deteriorarea, expirarea permisului de conducere, este oare corect să primească REFUZUL autorităților italiene privind conversiunea permisului de conducere pe motiv că nu sunt prevăzute aceste modele în Acordul bilateral?”, se arată în petiție.

Moldoveanca Maria Frunză, stabilită de trei ani în Italia, a ținut să menționeze pentru portalul de știri ER NEWS că a mers personal la Consulatul R. Moldova din Padova pentru a afla mai multe informații în legătură cu acest subiect. A primit în schimb un răspuns sec.

”Cel mai tare m-am indignat că am plecat cu copilul meu mic de 1 an să-mi confirme această informație, (n.r. când va fi posibilă preschimbarea carnetului de conducere moldovenesc de tip nou (model 2015) în act similar italian),  însă am primit în schimb un rânjet fals și un răspuns că “nu se mișcă nimic în privința aceasta, doamnă”. Îmi dau toată străduința, fiindcă sunt cu 2 copii mici și nu toate locurile unde trebuie sa plec le pot parcurge cu bicicleta sau autobuzul”, a declarat conaționala noastră pentru ER NEWS.

Cei care se confruntă cu această problemă și vor ca lucrurile să se miște din loc pot semna petiția aici:

https://www.petitieonline.com/httpswwwpetitieonlinecomsignaturessolicitam_introducerea_permiselor_de_conducere_moldoveneti_de_model_nou_din_anul_2015_in_acordul__33179975

ER NEWS amintește că pe 8 august 2019 Republica Moldova a semnat cu Republica Italiană actul de modificare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italiene privind conversiunea permiselor de conducere, semnat la Roma la 27 noiembrie 2003 și intrat în vigoare la 23 iulie 2004, cu modificările ulterioare.

Potrivit acestor modificări, va fi posibilă preschimbarea carnetului de conducere moldovenesc de tip nou (model 2015) în act similar italian.

Menționăm că aceste modificări urmează să intre în vigoare după ratificările interne din partea ambelor state.

În luna august curent, Ambasada Republicii Moldova în Italia a dat asigurări că depune toate eforturile pentru ca deja în următoarele luni procedurile să fie finalizate.

Articole similare
Comentarii