Moldovenii și treuca

De fiecare dată când ieșeam din Moldova, peste hotare, diferența izbitoare care îmi sărea în ochi era felul în care arată oamenii (corpul și fața). Continui și azi să fiu cu multe semne de întrebare în ceea ce privește felul în care arătăm noi, românii/moldoveni. Pun mai jos și câteva poze pentru comparație. Am fotografiat oameni la întâmplare în Franța și am comparat-o cu o poză în care apar fețe chinuite ale femeilor de la Piața Centrală.

Cum se face că oamenii din Moldova arată ca niște butoaie gata-gata să explodeze? Eu cred că noi avem o mare problemă cu frigiderul și cu felul cum ne alimentăm. Măncăm mult și fără a respecta anumite reguli, lipsesc legumele din meniu și folosim prea multă carne de proveniență dubioasă.

Probabil, nicăieri în lume nu există expresia ”la treucă”. Doar la noi politicienii se bat între ei ca să ajungă ”la treucă” și după asta nu mai încap în sacouri de bine ce le este. Deputați, miniștri, primari, președinți de raion, consilieri locali, raionali, municipali – toți arată ca niște butoaie înainte de explozie.

Nu știu de unde ni se trage această poftă nestăvilită de a mânca. Dar ceea ce pot presupune, în timp ce lecturez ”Cartea Foametei” a Larisei Turea, (o carte excepțională de altfel) este că această dorință de a mânca permanent este în genele noastre, după ce buneii noștri au fost înfometați intenționat în anii 1945-1947. Dar pe de altă parte, dacă au fost înfometați buneii noștri care au știut prețul pâinii, de ce astăzi suntem atât de risipitori, irosim atâtea alimente, în timp ce undeva cu siguranță cineva moare de foame.

Ceea ce am remarcat este că în reclamele de la televizor în Franța este promovat cultul unei alimentări sănătoase. Copiii sunt învățați să consume multe legume. Reclama îi îndeamnă să învețe să mănânce sănătos, așa cum ar învăța să scrie sau să citească. Într-o altă reclamă, chifla îl îndeamnă pe un cumpărător să nu o ia de pe raft, dacă nu are nevoie de ea sau dacă o va arunca undeva în frigider sau la coșul de gunoi, pentru că nu a fost consumată în termenii indicați pe ambalaj.

Ce se întâmplă însă la noi? În R. Moldova copiii la grădinițe sunt alimentați cu produse dubioase. Meniurile nu sunt deloc sănătoase și nici atractive. La ce grădințe li se oferă copiilor fructe și legume? De cîte ori pe săptămână?

Și ne mai mirăm de ce oamenii mor la 60-65 de ani și de ce cimitirele sunt pline.

Soluția ar fi ca la nivel de stat să fie elaborate politici prin care oamenii să fie educați să consume alimente moderat, iar începând cu gradinița și școala, copiii să fie învățați să consume fructe, legume, să aibă o alimentație sănătoasă. De acolo pornește totul, de la copiii noștri.

Pentru că, dacă nu ne-am mai gândi atât la mâncare, am pune în capul listei alte valori, am fi mai critici față de tot ce se întâmplă în jur, am fi mai înțelepti. Iar înțelepciunea nu are cum să nască monștri la guvernare.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii