Nu există nicio posibilitate de a reveni în R. Moldova. Precizările Ambasadei R. Moldova în Franța

Având în vedere situația complicată cu care se confruntă mai mulți dintre voi în legătură cu circumstanțele create, Secția Consulară a Ambasadei vine cu unele precizări și sugestii:

1. La momentul actual nu există nici o posibilitate de revenire în Republica Moldova, dat fiind faptul că a fost sistată comunicarea aeriană spre și din Republica Moldova, precum și luând în considerație că frontierele terestre ale mai multor state europene sunt închise.

2. Până, cel puțin, pe 2 aprilie, cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Franței sunt rugați să rămână la locurile unde se află, în conformitate cu regulile de carantină impuse de autoritățile franceze. În cazul când se încearcă să fiți evacuat de proprietarul spațiului unde locuiați, e necesar să cunoașteți că potrivit deciziei autorităților franceze, este interzisă această măsură pe perioada pandemiei COVID-19. Cei dintre dumneavoastră care sunteți notificați că veți fi evacuați, vă rugăm să solicitați din partea proprietarului o notificare scrisă.

3. În cazul cînd ați fost anunțat de angajator că nu veți mai fi plătit – vă sugerăm să solicitați o notificare scrisă din partea angjatorului dumneavoastră că intenționează să nu vă mai plătească. Vă rugăm să îi puneți în vedere recomandarea autorităților franceze privind utilizarea formulei șomajului tehnic.

4. Pentru studenții moldoveni care își fac studiile în universitățile din Franța – vă sugerăm să urmați dispozițiile autorităților franceze privind restricționarea deplasărilor. Universitățile franceze și-au anunțat cursanții cu privire la continuarea învățământului de acasă.

5. În cazul când ați ajuns în situația că nu aveți nici un loc de trai și nici surse finaciare pentru existență – Vă sugerăm să vă adresați la cea mai apropiată prefectură franceză și să solicitați asistență în vederea identificării unui eventul azil.

6. Pentru persoanele care se află pe teritoriul Franței cu pașapoarte biometrice moldovenești și se ingrijorează de expirarea celor 90 de zile prevăzute – vă informăm că Ambasada s-a adresat cu o rugăminte autorităților franceze să se țină cont de situația de ”Force major” și să nu se aplice careva sancțiuni pentru persoanele vizate.

7. În cazul când va fi decizia unei rute charter de avion pentru transportarea cetățenilor Republicii Moldova din Franța, Ambasada va plasa anunțul respectiv pe pagina Facebook a Ambasadei.

8. La moment – vă rugăm să rămâneți la domiciliu și să contactați medicul de familie sau un medic generalist care oferă consultații telefonic sau prin video. Puteți, de asemenea să solicitați informații la numărul de telefon gratuit 0800 130 000.
În cazul în care simptomele se agravează și prezentați dificultăți respiratorii, vă recomandăm să contactați în urgență serviciul SAMU, apelând 15.

Stimați concetățeni,

ne dăm cu toții bine seama că este o situație fără precedent, o situație complicată și plină de incertitudine. Anume acum vă îndemnăm să vă pastrați calmul și înțelegerea adecvată a stării lucrurilor. Ne conformăm totalmente regulilor impuse de către autoritățile franceze, ne susținem reciproc și rămânem cu speranța unor evoluții pozitive.

Articole similare
Comentarii