O plimbare prin Montpellier

Situat în arcul mediteranean, între Barcelona și Marseille, cu aeroport internațional, port, litoral, Montpellier este al 8-lea oraș din Franța după numărul de populație. La moment numără 268 mii 244 locuitori.

Este un frumos oraș din sudul Franței, un centru universitar cu cea mai veche universitate de Medicină din Europa, care datează din secolul al XII-lea. Evident, este un oraș aglomerat, cu foarte mulți tineri de diferite naționalități.

Montpellier are una dintre cele mai mari rețele de tramvai din Franța. Timpul este agreabil pe tot parcursul anului. Zilele însorite din octombrie sunt perfecte pentru plimbările lungi în care poți descoperi istoria orașului.

Așadar, orașul a fost construit în secolul al X-lea, fiind pe atunci al doilea oraș din Franța. În prezent este o capitală economică și culturală importantă pentru întreaga țară. Străzi medievale, muzee, havuzuri de epocă, hoteluri private edificiile cărora datează din secolele al XVII-lea al XVIII-lea. Este un oraș în care istoria vorbește prin toate locurile și edificiile.

I se mai spune orașul celor 100 de havuzuri. Montpellier este traversat de rîul Lez și afluentul său Verdanson. Apa reprezintă astăzi pentru locuitorii orașului plăcere, calitate a vieții și participă din plin la animarea cartierelor orașului.

În 2014, bugetul orașului se ridica la 479,92 milioane de euro, dintre care 85 de milioane de euro au fost direcționate pentru investiții. Prin comparație, bugetul R. Moldova în 2014 a depășit ușor 27 miliarde de lei (ceea ce ar însemna 1,5 miliarde de euro, la cursul valutar de atunci).

Primarul orașului, Philippe Saurel, este în funcție din aprilie 2014, de profesie fiind chirurg-dentist.

 

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii