Pași simpli pentru depistarea știrilor false

Astăzi nici măcar nu se mai pune problema dacă suntem invadați sau nu de știri false, astăzi se pune problema cu ce viteză acestea se răspândesc. Suntem complici cu toții la acest fenomen, și rețelele de socializare prin intermediul cărora sunt distribuite știrile false, dar și politicienii care trag foloase de pe urma miciunilor care sunt răspândite, mai ales în campanie electorală. Președintele SUA, Donald Trump, a rostit 115 minciuni în public în primele șase luni de mandat, potrivit The New York Times.

Ce este o știre falsă sau fake-news? Vorbim despre o știre falsă atunci când o informație mincinoasă este produsă și difuzată deliberat. Difuzarea are în primul rând interese politice și financiare. Știrile false sunt cele mai bune unelte ale propagandei.

Dar este bine să rețineți că știrile false mai înseamnă și business (afacere profitabilă). Fiecare click este sinonim cu publicitatea online, iar difuzarea pe rețelele de socializare amplifică acest fenomen.

De fiecare dată când deschideți o știre falsă sau o distribuiți îi oferiți bani celui care a scris-o sau celui care stă în spatele acestei minciuni și are interese. Îl faceți bogat. Vă doriți asta? Doriți să le faceți averi celor care vă mint? Cu cât mai multe clickuri pe știre cu atât mai mulți dolari.
Vă dau un exemplu: în America, un individ care producea știri false în campania electorală prezidențială și care o vizau pe candidata Democraților Hillary Clinton aduna pe oră 1 000 de dolari din publicitatea online. Pe toată perioada campaniei electorale omul a făcut o avere de 100 000 de dolari pe site-ul său. Știrea falsă despre frauda cu buletinele electorale care o viza pe Hillary Clinton a fost distribuită de 6 milioane de internauți.

Rețineți că pe internet un imbecil care spune prostii, poate câștiga mulți, foarte mulți bani. Iar voi îl faceți mai bogat de fiecare dată când deschideți astfel de știri.

Pentru a lupta contra știrilor false (fake-news) este nevoie să exersăm spiritul critic. Să nu distribuim tot ce vedem pe rețele de socializare până nu facem o minimă verificare a informației din mai multe surse.

Iată câțiva pași foarte simpli cum puteți recunoaște o știre falsă:

Dacă este un site de satiră, atunci când distribuiți pe Facebook sau pe alte rețele de socializare această informație, precizați că este vorba despre o satiră

La fel ați putea să vă puneți și câteva întrebări care să vă dezvolte spiritul critic:

De ce este bine să facem toate aceste exerciții de dezvoltare a gândirii critice? Pentru că știrile false afectează grav democrația. Suntem în era post-adevăr unde emoțiile contează mai mult decât faptele tangibile, iar rețelele de socializare deformează raționamentele noastre. Spiritul civic trebuie să reziste cu tenacitate în fața celor care povestesc neadevăruri, baliverne, semi-adevăruri și minciuni. Este singura modalitate de a lupta contra erei post-adevăr.

Dezinformarea poate declanșa un război, poate face să cadă un sistem economic.

Suntem cumva prinși între informarea publicului și manipularea proștilor.

Țineți minte că zvonurile și minciunile se citesc la fel de bine ca și informațiile. Doar că ele circulă mult mai rapid. Prea multă informație ucide informația. Prea multă informație este un obstacol în luarea unor decizii.

Îndemnul meu este să căutați fapte, doar fapte.

Intoxicarea informațională la care suntem supuși astăzi ne face să credem că trebuie să acceptăm minciunile și manipulările și că nu putem face nimic împotriva dezinformării care are loc în mod special pe internet, dar și că suntem neputincioși în fața manevrelor politicienilor.

În Republica Moldova, cel mai elocvent exemplu de știre falsă a fost cea cu invazia celor 30 de mii de sirieni care a circulat în plină campanie electorală la prezidențialele din anul trecut și care a contribuit la victoria socialistului Igor Dodon în alegeri.

Cum luptăm, cum facem față acestui flux imens de știri false? Ne-ar trebui un Minister al Adevărului sau o legislație mai bună, modalități de verificare? Sau e cazul să ajungem până la cenzură? Sunt întrebări la care se caută răspuns în lumea întreagă.

Credem doar în Dumnezeu, restul trebuie verificat!

În scrierea acestui articol, am consultat ediția din octombrie a revistei ”Courrier International” dedicată erei dezinformării și post-adevăr, care conține zeci de articole din întreaga lume despre circulația știrilor false și impactul lor asupra democrației.

Informația este putere, informați-vă corect
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii