Patriarhul Rusiei, din nou la Chișinău. Patriarhul României, încă niciodată

În perioada prelectorală Patriarhul de la Moscova Kiril va vizita din nou Moldova. Se va întâmpla în luna septembrie 2018 când Patriarhul Rusiei va participa la Congresul Mondial al Familiilor. Un timp mai favorabil pentru tulburarea minților moldovenilor în ajun de alegeri parlamentare nici că se putea de găsit. Iarăși poze de tot felul cu președintele țării Igor Dodon și fruntașii PSRM, iarăși discursuri populiste despre marea bunătate a Rusiei care fericește popoarele învecinate.

Nu de un Congres Mondial a Familiilor este nevoie acum în R. Moldova, ci de moralitate. Despre ce fel de familii vorbim, când unul dintre soți este plecat peste hotare, pentru că altfel familia nu se poate descurca, nu poate trăi?! Ce fel de familie, unde tatăl sau mama își omoară copiii, unde femeile sunt bătute, pentru că ”bătaia e ruptă din rai”. La ce ne mai trebuie tot felul de Congrese, când esența lipsește, când familiile din R. Moldova trăiesc o dramă continuă din cauza migrației. Sub acest aspect, domnilor, faceți ceva, dar nu aburiți lumea cu tot felul de discursuri populiste care nu înseamnă nimic.

Se pare că totul a fost aranjat așa încât Patriarhul Kiril să se afle în R. Moldova exact când le trebuie forțelor pro-ruse de la Chișinău, exact în ajunul alegerilor parlamentare.

Aveți aici câteve repere bografice ale Patriarhului Kiril (punctate cu iscusință de către expertul român în spațiul post-sovietic Armand Goșu) care se referă la legăturile Patriarhului cu KGB-ul rusesc.

http://www.contributors.ro/global-europa/patriarhul-chiril-la-curtea-%C8%9Barului-putin/

Ultima dată, patriarhul Kiril a venit în Moldova în 2013, iar vizita a durat trei zile. Prea des, îmi permit să spun, având în vedere că niciun Patriarh de la București nu a vizitat R. Moldova, de la Independență încoace, deși a fost cumva o obligație să o facă, cel puțin pentru românii de peste Prut. Am mai scris despre asta și anterior.

Istoria se scrie sub ochii noștri

Din ultimele evoluții înțelegem că între Patriarhul Kiril și Patriarhul Daniel există o oarecare relație de prietenie. Patriarhul Kiril a vizitat Bucureștiul, apoi patriarhul Daniel a fost la Moscova, într-o vizită istorică, cu ocazia sărbătoririi celor 100 de ani de la restaurarea patriarhatului Bisericii Ruse. De ce ambii Capi ai Bisericii Ortodoxe nu ar veni la Chișinău? De ce să nu fie creat un asemenea precedent? De ce doar biserica rusă să fie atât de privelegiată în Basarabia în raport cu biserica românească? Interesele sunt prea mari la mijloc, dar de ce Biserica Ortodoxă română le tolerează sau poate doar Patriarhul Daniel?

Unitatea neamului înseamna și unitate prin credință. Cum să fie creată această unitate, când Patriarhul Kiril va veni deja a treia oară în R. Moldova, iar Patriarhul Daniel de la București niciodată în 10 ani, de când este Capul Bisericii Ortodoxe Române.

Încă nu este târziu și mai sper că poate anul Centenarului Unirii să făcă posibilă o asemenea vizită așa cum face posibilă vizita lui Papa Francisc în România în anul 2018.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii