Pierdere mare: Câți dintre românii care au emigrat au studii superioare

40% dintre românii care au emigrat au studii superioare, potrivit Băncii Mondiale.

Este o mare pierdere, pentru țara noastră, spun economiștii. Prin munca lor, românii produc peste hotare, creștere economică pentru țările de adopție, pe când România este golită de tineri bine pregătiți, care cu greu pot fi înlocuiți, ori convinși, să revină acasă, transmite stirileprotv.ro.

Georgeta Dumont a studiat economia în România și acum 15 ani a emigrat în Franța, unde are o afacere la Lyon.

Georgeta Dumont, antreprenor Franța: „Românii pe care îi întâlnesc aici sunt români cu nivel profesional foarte bun. Este vorba de mulți doctori, mulți ingineri, foarte mulți din domeniul IT. Primim în continuare români care s-au instalat în Franța de șase luni de zile, de un an, deci acest exod al creierelor continuă.”

Iar Valentin, antreprenor în Italia, spune că românii acceptă de multe ori joburi sub nivelul lor de pregătire, dar mai bine plătite față de cele de acasă.

Potrivit datelor Comisiei Europene, România a ajuns anul trecut să aibă o pondere de 25% a absolvenților de facultate în grupa de vârstă 30-34 de ani. Practic, ne-am întors la situația de acum cinci ani, iar specialiștii pun această involuție și pe seama migrației.

Articole similare
Comentarii