Precizările Ambasadei României în R. Moldova cu referire la alegerile parlamentare din România

În contextul incertitudinilor legate de durata și efectele pandemiei COVID-19, Ambasada României la Chișinău recomandă alegătorilor români din R. Moldova înscrierea ca alegător prin corespondență.

Persoanele care doresc să-și exercite dreptul de vot în cadrul alegerilor parlamentare 2020 din România se pot înregistra pe platforma www.votstrainatate.ro gestionată de Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a vota prin corespondență sau pentru a vota la o secție de votare în străinătate.

Pentru înregistrarea ca alegător prin corespondență sunt necesare următoarele acte, conform Anexei la OMAE nr.1627 din 26.08.2019:

Pentru cetățenii români aflați temporar în Republica Moldova:

  • Copia scanată a actului de identitate, care să fie valabil în ziua completării formularului;
  • copie scanată sau o fotografie a documentului care dovedește dreptul de ședere în Republica Moldova, eliberat de autoritățile locale – permis de ședere temporară.

Pentru cetățenii români deținători și a cetățeniei Republicii Moldova

  • Copia scanată a actului de identitate, care să fie valabil în ziua completării formularului;
  • copie scanată sau fotografie după un document de identitate eliberat de autoritățile Republicii Moldova.

Cererile pentru votul prin corespondență pot fi trimise până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale. Urmează ca data exactă a organizării scrutinului să fie decisă de autoritățile din România în perioada următoare.

Pentru informații suplimentare, Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziție o secțiune specială: http://www.mae.ro/node/52162.

Articole similare
Comentarii