Prețurile la carburanți în Europa. Unde este cel mai scump și unde e cel mai ieftin

Prețurile la carburanți în Europa. La sfârșitul acestei săptămâni, Franța a fost cuprinsă de proteste în toată țara. Oamenii s-au mobilizat împotriva scumpirii carburanţilor. Însă motivele nemulţumirii cetățenilor s-au extins la o denunţare mai globală a politicii Guvernului francez în domeniul taxării şi scăderii puterii de cumpărare.

Mişcarea „vestelor galbene” ((„gilets jaunes”, în franceză) s-a mobilizat sâmbătă și duminică în întreaga Franţă. Peste 280 de mii de francezi participaseră la proteste în această sâmbătă. O manifestantă a fost ucisă sâmbătă în Savoia, la un baraj organizat de către „vestele galbene”.

O analiză realizată de www.francetvinfo.fr arată că tarifele la carburanți în Franța sunt printre cele mai mari din Uniunea Eruopeană.

În interiorul UE, benzina și motorina se vând în medie cu 1,40 euro – 1,38 euro per litru, potrivit datelor recensământului prețurilor realizat de Comisia Europeană din 5 noiembrie. Este un preț mai mic decât cel din Franța, unde benzina se vinde cu 1,54 euro litrul, iar motorina – cu 1,51 euro litrul.

Dar Franța nu este singura țară din UE având asemenea tarife ridicate. Șapte țări UE vând carburanții la prețuri ridicate.

Italia se situează pe prima poziție unde șoferii plătesc 1,65 euro per litru pentru carburanți. În Suedia tariful mediu este de 1,58 euro/litru.

În Luxembourg, de exemplu, benzina este cu 30 cenți mai ieftină decât în Franța și constituie 1,22 euro/litru, iar motorina – cu 35 de cenți mai ieftină și poate fi cumpărată la prețul de 1,17 euro/litru. În Spania, benzina costă – 1,33 euro/litru, iar motorina – 1,27 euro/litru.

Același studiu analizează câți litri de benzină și motorină ar putea cumpăra un cetățean având un salariu mediu, din fiecare țară UE.

Astfel, pe primul loc se situează Luxemburg, unde un cetățean ar putea cumpăra cu venitul său lunar 2468 de litri de carburanți, pe locul doi se situează Austria – cu 1552 litri, iar pe locul trei Danemarca – cu 1518 litri. România se situează pe ultimul loc în clasament.

Cu venitul său lunar, un român ar putea cumpăra doar 190 de litri de carburanți.

Studiul arată că un maghiar, un bulgar sau un român cu venitul lor mediu lunar, pot cumpăra teoretic de patru ori mai puțin combustibil decât un francez, în ciuda prețurilor mai scăzute la pompă.

Articole similare
Comentarii