Proteste violente în Belarus după alegerile prezidențiale de duminică: Cel puțin o persoană a decedat

Comunitatea internațională își îndreaptă privirile în aceste momente în Belarus, unde duminică, 9 august, au avut loc alegeri prezidențiale. Presa de stat din Belarus a anunţat că preşedintele Aleksandr Lukaşenko, la putere de 26 de ani, va câștiga al şaselea mandat consecutiv.

Acest lucru i-a revoltat pe bieloruși care au ieșit la proteste, contestând rezultatul alegerilor.

Ciocniri violente au avut loc între poliţie şi protestatari duminică noapte în marile oraşe din Belarus.

Potrivit informațiilor oficiale, cel puțin o persoană a decedat, 55 de persoane sunt rănite, dintre care 3 sunt în stare gravă, iar peste 3000 de cetățeni au fost reținuți în timpul protestelor.

În timp ce comunitatea internațională a condamnat intervenția violentă a poliției asupra protestatarilor, președintele R. Moldova, Igor Dodon, l-a felicitat pe Lukașenco pentru victoria în alegeri.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a scris luni dimineaţă pe Twitter că personalul său a asistat la “utilizarea de 6 grenade de şoc, mai multe focuri de armă trase (probabil gloanţe de cauciuc) în mulţimi” la Minsk. “Cel puţin 6 ambulanţe au apărut din spatele liniilor de poliţie, cu sirenele pornite”.

Exit poll-urile postate de media de stat din Belarus îl arătau pe Lukaşenko câştigând cu aproximativ 80% din voturi. Iar sondajele independente sugerau că Svetlana Tihanovskaia (candidata opoziţiei belaruse) a obţinut 71% de voturi, în timp ce Lukaşenko doar 10%.

Articole similare
Comentarii