Reacții post-Eurovision. Propunerile mele

O nouă etapă națională a concursului Eurovision, noi dezamăgiri, noi nedumeriri și discuții aprinse. Interpretul Nicu Țărnă scria pe Facebook că nici anul acesta nu ajungem în finala Eurovision care va avea loc în Suedia.

Deja de câțiva ani tot transpirăm ca să ajungem măcar în finala concursului. Dar se pare că transpirăm prea puțin, nu facem alegerile care să ne ducă în finală, organizăm un pseudo concurs, un fel de pistă de lansare pentru interpreți și nu ne gândim la perspectivele/obiectivele care ar trebui să fie din punct de vedere național și anume să ne menținem măcar în primii 10 la Eurovision. Greu de realizat? Dar nu imposibil, dacă îi selectăm pe cei mai buni.

Statisticile pe care le prezint mai jos sunt elocvente în acest sens:

2005 – Zdob și Zdub – locul 6 (cel mai bun loc de până acum)
2006 – Arsenium, Natalia Gordienko și Connect-R – locul 20
2007 – Natalia Barbu – locul 10
2008 – Geta Burlacu – nu s-a calificat, locul 12 în semifinale
2009 – Nelly Ciobanu – locul 14
2010 – SunStroke Project și Olia Tira – locul 22
2011 – Zdob și Zdub – locul 12
2012 – Pavel Parfeni – locul 11
2013 – Aliona Moon – locul 11
2014 – Cristina Scarlat – nu s-a calificat în finală
2015 – Eduard Romaniuta – nu s-a calificat în finală

Se pare că noi, moldovenii, și acest lucru este demonstrat deja, nu purtăm responsabilitate pentru ceea ce facem, de aceea și suntem unde suntem. Am urmărit ieri cu atenție și concursul, dar și dezbaterile post-concurs unde s-a văzut adevărata față a showbiz-ului autohton. Câtă invidie, iresponsabilitate, parțialitate, de fapt ca în toate domeniile din țara noastră. Pentru a avea o prestație mai bună la Eurovizion decât doar o simplă participare și nici măcar o calificare în finala concursului, propun:

1. În cadrul televotingului să se poată vota de la un număr de telefon doar o singură dată, să se excludă posibilitatea de fraudare a acestui vot prin cumpărare sau mituire

2. Membrii juriului care, în etapa națională, au votat pentru concurentul care nu s-a clasat în primii 10 la Eurovision să fie descalificați pe o perioadă de 5 ani, adică să nu participe la jurizare.

Aceste propuneri pot fi incluse în Regulamentul de organizare a etapei naționale Eurovizion de către organizatorii concursului – Compania Teleradio-Moldova, dacă evident va exista dorința sinceră ca Moldova să fie reprezentată de cel mai bun.

De fapt, juriul ar trebui să poarte cea mai mare resonsabilitate, pentru că ei sunt oamenii din domeniu, se pricep la voce, interpretare, tonalitate, ținută scenică, show. Eu, în calitate de consumator, nu mă pricep la toate astea, dar îmi place să ascult ceea ce rezonează cu mine și ceea ce pot fredona și eu.

Și ar mai fi ceva de adăugat, la concurs ar fi bine să participe interpreți consacrați, cu nume și renume. Eu i-aș propune pe cei de la Gândul Mâței (Nicu Țărnă) și Mevv.

Voi pe cine ați propune?

Articole similare
Comentarii