Românii din străinătate care fac averi de pe urma programărilor la consulate

Jurnalistul Sergiu Balaban, corespondent Digi24 în Italia, a publicat vineri, 1 noiembrie 2019, un reportaj despre intermediarii care efectuează programări pentru serviciile oferite de consulatele românești din Italia. Reportajul arată cum se îmbogățesc unii români pe spatele conaționalilor aflați în dificultate, luându-le bani pentru un serviciu care este de fapt gratis, transmite rotalianul.com.

Balaban explică așadar, în mod detaliat, cum funcționează acest sistem și cum fac acești profitori să câștige bani „rezolvând” problema programării online pentru cei care apelează la ei, problemă pe care de fapt tot ei o crează inițial.

Pentru a avea cât mai mulți clienți, aceste persoane, care de obicei se recomandă a fi avocați, consilieri legali și traducători, intră pe site-ul eConsulat.ro și crează mai multe programări cu date fictive sau cu datele persoanelor care au apelat în trecut la ei, ocupând astfel toate zilele disponibile în următoarele săptămâni pentru programare.

Odată ce au făcut asta, cine dorește să își facă o programare pentru un serviciu consular de care de multe ori are nevoie urgent nu mai găsește nicio dată disponibilă în următoarea perioadă sau chiar în următoarele luni și este nevoit să apeleze la serviciul acestor persoane care se oferă, contra cost, să facă ele programarea, garantând că rezolvă problema chiar și în 2-3 zile.

Potrivit sursei citate, o astfel de programare costă între 50 și 100 de euro, în funcție de cât este de urgentă, iar media programărilor de acest gen, prin intermediar, ajunge la 15, chiar și 20 pe zi.

„O zi bună pentru rețea înseamnă 2000€. Zilnic, doar la Milano. Asta poate însemna aproximativ 40.000€ pe lună și dacă ar fi să calculăm la nivelul celor 7 consulate, suma totală pare incredibilă: 280.000 pe lună, adică 3.360.000€ pe an, în Italia”, adaugă jurnalistul de la Digi24.

Consulul General al României de la Milano, Adrian Georgescu, spune că știe despre această problemă, au fost făcute și denunțuri atât la Poliție, cât și la Garda de Finanțe, dar până la această dată nu s-au luat măsuri.

Reportajul integral îl găsiți aici:

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/cum-au-construit-romanii-smecheri-din-diaspora-o-afacere-din-care-se-imbogatesc-pe-spinarea-romanilor-disperati-1210093

Articole similare
Comentarii