Ruptura dintre Biserica Rusă și Patriarhia de la Constantinopol: Cum va mai merge Igor Dodon pe muntele Athos?

Ruptură în Biserică: Recenta decizie a Bisericii Ortodoxe Ruse de a rupe legăturile euharistice cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol îi pune în dificultate și pe preoții din R. Moldova care aparțin Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse. Ei sunt obligați să se supună noilor prescripții.

Așadar, decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse se aplică tuturor membrilor Patriarhiei Moscovei, indiferent unde se află aceștia: în Rusia, Ucraina, Belarus, R. Moldova sau în alte țări.

Enoriaşii au interdicția să-și boteze copiii, să se mărturisească sau să primească taina sfântului maslu din partea preoților sau a episcopilor Patriarhiei de la Constantinopol.

Pe lângă cele amintite, preoții și episcopii, la rândul lor, au interdicția de a ține slujbe împreună cu preoții și episcopii supuși Patriarhiei Constantinopolului.

În același timp, Patriarhia de la Moscova le permite enoriașilor să viziteze muntele Athos doar „în calitate de turiști”. Trebuie spus că mănăstirile ortodoxe de pe Muntele Athos se află sub jurisdicția Patriarhiei de Constantinopol și sunt un loc de turism spiritual pentru mulți ruși, inclusiv de rang înalt. Se știe că președintele rus Vladimir Putin a vizitat Athos de mai multe ori, în special, în 2016, scrie europalibera.org.

Și nu doar președintele Rusiei merge des pe muntele Athos, dar și președintele R. Moldova, Igor Dodon a efectuat de nenumărate ori vizite pe muntele Athos. Cum va mai merge de acum în colo în pelerinaj Igor Dodon acolo, dacă există această ruptură între cele două Patriarhii?!


Potrivit serviciului rus BBC, care face referire la surse apropiate conducerii Patriarhiei moscovite, din 2005 până în prezent, oamenii de afaceri din Rusia au donat mănăstirilor de la Athos circa 200 de milioane de dolari, iar în 2011, Dmitri Medvedev a creat un fond special pentru colectarea acestor donații.

Un exemplu în plus cum biserica merge mână în mână cu politicul și este implicată în marile jocuri politice.

Articole similare
Comentarii